17.5.18

Bagatelný email

Tentokrát jsem si pro vás do rubriky problematických slov sesbírala pětici slůvek nebo frází, které se zcela běžně používají, protože jsou zažitá, ale také jsou zcela běžně zažitá špatně. A právě proto, že jsou zažitá, lidi mnohdy nenapadne, že verze, kterou používají, nedává smysl.

E-MAIL
Pokud někdo mluví o elektronické poště, používá e-mail. Právě proto, že mail je anglicky pošta a e- jako předpona označuje elektronickou verzi. Jako třeba i e-book, e-cigareta a podobně. Jenže spousta lidí stále tvrdohlavě píše email. Což je odolná krycí nátěrová hmota používaná pro ochranu a dekoraci ploch. Takže jestliže něco chcete poslat "emailem", tak se pak nedivte, že vám to lidi namalujou na stěnu. 

TRESTNÍ OZNÁMENÍ
Trestní oznámení je v podstatě to, že zajdete nebo napíšete na policii, že tehdy a tehdy se stalo to a to, případně že to udělal ten a ten a že to je podle vás trestný čin, kterým by se měli zabývat. Tedy oznámení toho, že byl spáchán čin, jenž podle vás spadá do kategorie trestního práva. Jenže spousta lidí také tvrdí, že se podává trestné oznámení. To by však znamenalo, že učinit takové oznámení je trestné a můžou vás za to vyšetřovat a zavřít. Docela pravý opak, že? Jinými slovy totiž "trestné oznámení" je to samé, co "trestný čin" nebo "trestné jednání" spáchaný oznámením něčeho. 

ŘIDIČ Z POVOLÁNÍ
Řidič z povolání je jinými slovy profesionální řidič. A je už celkem jedno, jestli kamionu, autobusu nebo čeho dalšího. Ovšem tak to není, pokud použijete podivně zažitou frázi "řidič s povoláním". Protože to je na rozdíl od toho, pro koho je řízení vozidla jeho práce, kdokoli, kdo jednak řídí a zároveň má nějaké povolání. Které už ale s tím řízením nijak nesouvisí. Takže to jste třeba i vy.

VRAŽDA V AFEKTU
Afekt je silná, prudká emoční reakce, je to moment, kdy vás něco vyprovokuje a vy se úplně neovládáte. A vražda/jiné závažné jednání v afektu je častý motiv reálného života i fiktivních příběhů. Jenže se také najdou lidé, kteří tvrdí, že to dělají v efektu. Jenže efekt znamená účinek. Vliv. Vliv hladu nakupujícího na skladbu nákupu = efekt hladu nakupujícího na skladbu nákupu. Takže pokud by někdo vraždil v efektu, musel by to být efekt něčeho - v efektu předchozího napadání od oběti. Ale když vraždí v afektu, vraždí v rozčilení, v pomatení smyslů. 

BAGATELNÍ
Když je něco bagatelní, je to obecně málo závažné, dá se nad tím mávnout rukou. Nebo odborně jde také o soudní spory o méně než 10.000,- Kč, což má následně dopad na možnosti obrany, ale to je vedlejší. Zkrátka je to i v běžném životě záležitost, která není tak důležitá. A skloňuje se podle vzoru jarní, tedy se nemění í. Proto nelze mluvit o problému, který je bagatelný, i když to spousta lidí dělá. 

5 komentářů:

  1. Jednou jsem na blogu viděla i výraz: bagetelizovat
    To asi bude, že z něčeho děláš bagetu. Takže to vlastně může mít ve výsledku stejný efekt - zlehčuješ to, podceňuješ... Taky kdo by přikládal velkou váhu bagetě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bagetelizovat... se asi minimálně dá těsto... :D

      Vymazat
    2. Mě vždycky hrozně baví, jak se lidi snaží vypadat chytře, ale dělají ze sebe akorát kretény :DDD

      Vymazat
  2. Tak hlavně používat ty cizí termity suterénně, aby to neskončilo fiatem :-)

    OdpovědětVymazat