21.4.17

Ony tě ty racionální úvahy přejdou!

Původně jsem chtěla tento článek nazvat Logické lapsy, potom zase hezky česky Jak si nadělat do úst v poněkud ostřejší verzi, avšak po zhlédnutí jedné diskuze a nálezu v názvu uvedeného komentáře jsem neodolala. Ano, je to tak. Už mám zase chuť poučovat a rýpat a současné téma týdne se mi k tomu skvěle hodí. Sice se říká mluviti stříbro, mlčeti zlato, ale já si všimla, že mi víc sluší stříbro. Navíc v porovnání s ostatními komentáři v té konkrétní diskuzi působil tento ještě nevinně, avšak zděsil mě zdaleka nejvíc. Takže ani mlčet nemůžu. Akorát tentokrát nemám screeny, jelikož je to sbírka shromážděná během delší doby. Hezky práskačsky zapisovaná do notýsku. A nebojte, neracionální emoce do toho netahám. Náhlý útok, který na mě podnikla rýma, mi dovoluje leda tak sedět a tupě zírat na monitor. Natož se vztekat.

Co mě tedy na komentáři z nadpisu tak zděsilo? Především to, že je akceptovatelné rozhodovat vážnou věc (fakt se nehádali, zda zasadit rajčata vedle mrkve, což by naopak asi racionálně řešili všichni bez problémů) jen emocionálně. Vlastně hlásá "jen počkej, však ty přestaneš myslet!" A bohužel, spousta lidí opravdu přestala. Nebo nikdy nezačala. Raději řičí emocemi, takže z nich padají jen prázdná "moudra", a přes uši zalité hučením krve k nim také dolehnou jen prázdná "moudra". Pod povrch věci totiž musí kopat rozumem, a ten emoce často svážou do kozelce a vrazí mu anální kolík.

A co děti? Myslel někdo na děti?!
Není divu, že tato hláška bývala oblíbenou Helen Lovejoyové ze Simpsonových, hysterické drbny, kterou manžel snášel jen proto, že si hověli v sexu. Jenže emoce a rozum si v sexu nehoví a ani neuzavírají manželství. Spíš se můžou setkat při náhodné jednorázovce, ale to asi tak často, jako poďobanej nerd a královna školy. Jo, ve filmu to funguje, ale ve filmu fungují i úřady.

Z toho důvodu je hodně nevhodné argumentovat emocemi. Tedy všechny výkřiky "a co kdyby to bylo tvoje dítě/babička/pes/konto" jsou dost mimo. Kdyby to bylo moje dítě, babička, pes nebo konto, jednoduše bych nebyla schopná celou záležitost rozumně posoudit (ne že by cizí šlo posoudit o moc lépe, ale jde to aspoň chladně). Však mně stačí málo. Trocha naštvání a už se šinu ulicí jak parní nosorožec a nejradši bych vytáhla samopal. Proto by to po mně taky nikdo rozumně soudit nechtěl. Chápali by třeba i extrémní výkyvy v názorech, ale vážně by se nikdo neřídil tím, že bych byla nasraná. City se prosím řiďme v soukromí. Klidně fňukejme, vztekejme se a hořme přesvědčením. Sami pro sebe. Intuici a emoce poslouchejme třeba v rozhodování o tom, jestli se pustit do úkolu nebo dalšího dílu nebo jestli se hodit marod nebo vstávat. Ale když debatujeme, když to přednášíme veřejně, nebo když nedej Hero rozhodujeme o směřování společnosti, prosím, mysleme. Což se dělá s chladnou hlavou.

A nechci slyšet nic o tom, že média a politici se snaží ty hlavy akorát rozehřát. Oni totiž sice možná přikládají do kotle, sem tam do něj třeba hodí i barel nafty, ale termostat pořád ovládáte vy a jenom vy. A vy byste měli myslet. O tom, co říkáte, a jestli sami sobě neodporujete. Ne třeba právě teď, ale i vašim ostatním postojům. Jinak totiž nikdy nikdo nepochopí, o co vám vlastně jde. Však se podívejte sami, co jsou lidi schopní vyplodit.

"Lezou sem opice s iPhonem a v adidas hadrech a chtěj nám nakecat, že jsou chudí a potřebujou pomoc v tom jejich údajně tak děsnym státě."
Protože adidas, to je značka, to je kvalita, to je luxus!
"Mám mobil, počítač, narvanou skříň, tři televize a vlastní barák. Jsem pod hranicí chudoby jako většina lidí v tomhle děsnym státě!"
Přesně, jak si teda ta opice dovoluje tvrdit, že je chudá, se podívejte na mě, já to mam taky a jak jsem chudej!... Moment?

"Měly by se zpřísnit tresty. Sekat ruce, doživotní zákazy, sekat mužství, popravovat."
Ďábelsky vřeště brousí vyklešťovací kleště.
"Když jsou lidi blbý/nepozorný/neschopný, ať mají co jim patří. Když se nechaj okrást nebo podvíst, dobře jim tak. A když se nechá okrást velká korporace? Však ono těm vykořisťovatelům neubude! Tleskám!"
Alespoň dokud mám čím.

"Kritizuješ? Tshe, jenom závidíš!"
Protože buď pochval nebo mlč, slušný lidi chyby nevidí!
"Bohatej/úspěšnej? Všechno si nakrad a je to šmejd. Neměnil bych s nim ani za zlatý prase!"
To dá rozum, slyšel snad někdy někdo, aby se úspěšný člověk živil poctivě? Ale závist to není, jen kritika od slušnýho člověka!

"Podporuješ gaye/věřící/mimozemšťany? To se ti líbí polonahý chlapi v latexu/upalování čarodějnic/válka světů, hnusáku!"
Protože zřejmě neexistuje nic mezi. Teda krom mezinoží, tam to mají obvykle hodně prozkoumaný.
"No já nejsem -fob a -ista, ALE."
A je tu hora detailů, která prorazí střední cestu mezi extrémy. Zkrátka ty myslíš, že něco není/je v základu dobré? Tak to máš rád i extrémní verzi! - Jen já ne, já nejsem nenávistný, jen říkám, že mi na tom vadí... počkat...

"Podporujou kdejakou kravinu z našich daní, jako bychom neměli vlastní problémy! Nemocný, školy, bezdomovce!"
Protože dokud konečně nevyplatíme nemocný děti, školy a bezdomovce, tak chraň vás křídlo káně na něco přispívat!
"To jako myslí vážně? Ať si přidaj učitelům/podpoří začleňování bezdomovců, ale za svý, ne z mých daní!"
Protože to vyplácení nemocných, škol a bezdomovců má platit... Batman asi.

"Minipes, přešlechtěnej, nemocnej, rychle umírá, neměl by se chovat."
Aneb celkem rozumné předestření problému. Jakéhokoli.
"A velkej vořech je snad nezranitelnej a nesmrtelnej?!"
Jasně! Něco sice není dobré, má to problémy, ale opak taky není bez problémů, takže drž hubu! Nebudeme řešit problém, když existují další. Nebudeme řešit nic!

"Státe, nic neděláš!"
Tak stát přijme opatření.
"Proč do toho stát sere a nařizuje, stejně někdo vymyslí kličku!"
Nojo, ten stát. Má dělat, aby nedělal, asi.

"Měli by používat selskej rozum, a když někdo přiveze 150 metrů měděnýho drátu, je jasný, že ten se nikde neválel, tak ho prověří!"
"Se stalo kamarádovi, elektrikáři. Zbavil se ve sběrně drátu, pak za nim přijeli policajti kde ho vzal."
Použili selskej rozum, výučák, živnosťák nebo povolení s sebou asi neměl.
"Buzerace! Co ho mají co otravovat?"
Takže prověřovat zdravým rozumem, ale jen když se to týká ostatních, co nejsou ničí kamarádi. Asociálů, kteří kamarády nemají. Asi. Nebo Batmana.

"Nikdo nic nedělá, všichni nadávaj u piva, pak to má vypadat, nikdo nic nedodržuje!"
Tak se občas někdo se začne aktivně angažovat proti nedodržování pravidel a nenechá se odradit.
"Však ono ho to přejde. Potřeboval by přes hubu, pak dá pokoj. Otravnej aktivista, spěje k tomu, že ho nikdo nebude moct vystát. Že ho úřady nepošlou do prdele!"
Takže stejně jako stát, jen dělejte, že děláte, aby nikdo nekušnil, ale ve skutečnosti nedělejte, aby nikdo nekušnil.

"Dcera je veganka, podle ní všechno dělám blbě, co s tím?"
Rady zapojíme mozek a nalezneme řešení? Proč, když je tak snadné?
"Doporučuju testosteronovýho borce. Po pár nocích bude blbka ráda, že se doplazí pro salám."
Mají vaše děti roupy, touží změnit svět a inklinují k pubertálně vyhroceným názorům? Tak je v naší slušné, nepredátorské společnosti založené na křesťanských hodnotách nechte párkrát pořádně vojet. Ideálně gorilou. Ony zavřou hubu a budou poslouchat. Kdepak, brutální sex, to je lék!

"To je hrozný, jak to na těch silnicích vypadá, ožralý hovada, machýrkové, samá bouračka!"
Tak se policie začne více objevovat na silnicích a kontrolovat dodržování předpisů.
"Zase si chtějí jenom nahrabat do rozpočtu a prudí slušný řidiče. Jak se opovažujou otravovat, když se mi chce jet agresivně sto dvacet tam, kde je osmdesát! Vždyť tam přece nikdo nešel!"

Jasně, někdy samozřejmě nepomůže, když se dotyčný zastaví a nejdřív si svůj projev promyslí. Někteří jsou prostě hloupí a pak z nich padají elaboráty o tom, že zákony nereflektují, jak vyznavač BDSM si znásilnění užije, a že takové znásilnění může být i objektivně prospěšné (fakt nevím, kam tomuhle exempláři zdrhnul mozek), a jen někteří hloupě vypadají, přičemž myslet dokážou. Ale když s tím cloumají emoce, je to přece jen o třídu horší.


Žádné komentáře:

Okomentovat