26.2.14

Cigarety na poště

Víte, co by mě velice zajímalo? Který chytrý člověk neustále zadává, aby se chodníky vyplňovaly v lepším případě kočičími hlavami, v horším těmi malými kostkami, po kterých když chodíte, vypadáte jako prvotřídní idiot, jemuž nesedí boty, protože vám podpatky neustále zapadají do mezer a vykotlaných ďolíků. Stačí totiž krátká chůze po takovém nozepřátelském povrchu a nejen, že vás ta noha přátelsky bolí, ale také na vás začnou hned po příchodu domů přátelsky mávat puchýře. Ale to není věc, o které chci mluvit, ačkoli s ní možná může souviset, neboť pošťáci totiž také musí po něčem chodit a jezdit. Zajímavější ale je, s čím chodí.

Každý by asi okamžitě odpověděl, že chodí s poštou, ale to je víceméně omyl. Občas opravdu doručí nějakou poštu, mají-li světlou chvilku a zapomněli-li si předepsat stoh oznámení o nezastižení adresáta, ale velmi často také chodí s různými nabídkami kdečeho od pojištění po předplatné omalovánek. Mně se to tedy naštěstí ještě nestalo a ani u jiných jsem nezaznamenala, že by pošťačky v naší vesnici nabízely další služby (já zaznamenala jiné problémy, ale o tom už tu články jsou), ale co se poboček týče, to je úplně jiná káva. Dokonce i jiný čaj.

Nyní se prý zavedlo, že kromě omalovánek, lízátek, bonbonů, plyšáků, kapesních nožů, samolepek, losů a sobů, což všechno úzce a zjevně souvisí se zasilatelskými službami, budou nabízet i cigarety. Že prý sice stát jakože dělá, že proti závislostem, včetně té tabákové a nikotinové, brojí, ale že ve skutečnosti nechce přijít o peníze ze spotřební daně a DPH z cigaret, no a tak vlastně kromě toho, že dělá, jako že dělá, nic nedělá, takže proč to nezačít prodávat. Kuřáků je určitě dost, a když musí těch 70 nebo 140 kaček denně vyhodit tak jako tak, tak proč by je nemohli vyhodit na poště, která je silně ztrátová od doby, kdy přestala zvládat svou hlavní činnost, tedy co se pouze mého života týče, tak asi permanentně.

Možná, že ten, kdo tohle vymyslel, měl i bohulibý záměr, že když už jsou tam i tak fronty dlouhé jako tur domácí s turem zahraničním dohromady, a když další položka, nejspíš o něco frekventovanější, než figurka taťky Šmouly začne zdržovat ještě víc, že rovnou povolí v prostorách kouření, akorát skla přepážek tedy vyžene od desky až nahoru a nechá jen otevírací škvírku, aby si nemohly úřednice stěžovat, a čekající si tak budou moci od stresu ulevit. Pro mě to sice bohulibý záměr není, protože ze zahuleného prostoru spíš tak akorát zkouším prchat, ale budiž. Když už teda nebudeme šidit vlastnické právo majitelům hospod, nebudeme šidit vlastnické právo ani majitele České pošty. Aťsi je jím třeba stát. Nápad je to prostě skvělý, jen potřebuje pár vylepšení:

Chce to vyskládat všechny ty pičurinky přes celou přepážku, nechat jenom okénko deset na deset kudy se člověk dorozumí s úřednicí a nezkoušet otravovat s nějakými listovními nebo balíkovými zásilkami. Když je neumí posílat tak, aby s nimi byli zákazníci spokojeni, měli by to nechat na profesionálech a přidat ještě rohlíky a mlíko. A pak už jen ke dveřím postavit pípu a žádná z úřednic už se nebude muset otravovat s nějakým cvakáním do počítače a hledáním obálek, které stejně člověk může nakoupit v papírnictví, tak co by tam otravoval.

Pro ty, kdo nepoznali - dosud ironie. Dál už však trochu vážně.

Já tedy nevím, jak vedení pošty, ale mně přijde, že když někdo zařizuje určitou činnost a najednou začne nabalovat milion dalších blbostí, že jen oddaluje nevyhnutelný krach. A co víc, absolutně nemůže vzbudit důvěryhodnost a jakýkoli pocit seriózního poskytovatele, u nějž se člověk nemusí bát podat zásilku třeba i za pár tisíc, naopak, křičí do světa, že je to nýmand maximální. No posuďte sami.

Když si zřídím podnik na opravnu obuvi a budu opravovat boty, všechno v pořádku. Když k tomu začnu prodávat tkaničky, náhradní podrážky, vložky do bot a obouváky, taky v pořádku, tomu se dá říkat rozšiřování služeb. Ale když přiberu kryty na mobil, vodovky, pojišťovácké smlouvy, píšťalky, plyšáčky, úvěry a cigára, tak si akorát každý, kdo projde kolem zadělané výlohy, kde jen stěží rozezná alespoň jednu okopanou botu, nepochybně řekne, že mi kšefty vůbec nejdou, honím kačky, kde se dá, a asi nebudu tak dobrá a neměli by to u mě riskovat. A úplně totéž si normální člověk myslí o poště, která místo zkvalitňování služeb a vyslechnutí nekonečných a velmi oprávněných výtek přidá do svého repertoáru další pitomost, opět si zhorší pověst povídačkami, že když úřednice neprodá pár krabek, tak je zaplatí ze svého, a s upřímnou gratulací rozdá odměny tomu šikulovi, který nejdřív nenápadně a pak i trochu nápadně zkopíroval trafiku.

Já jako nevím. Nejsem vyučený a vyškolený pošťák ani vrcholový manažer, ale co je důležitější? Aby mi pošta bez problémů přijala zásilku a poslala ji v co nejkratší možné lhůtě adresátovi, jemuž ji opravdu předá, a nebo aby měla dostatek retek, když je naproti v sámošce zrovna nevedou? A je to jenom mnou, když po očištění od všeho sarkasmu nechápu, že se rozhodla zaměřit spíš na to druhé?


Žádné komentáře:

Okomentovat