4.12.13

Na nic není čas

A taky prej že celý advent honem honem, všechno zařídit rychle, všichni jsme uhnaní, a je to strašný, už aby ty protivný Vánoce byly pryč a... a vy jste se zbláznili a nebo trpíte o Vánocích akutní běhavkou?

Já totiž nechápu, jak si může někdo zoufat, že nemá čas, že o Vánocích nic nestíhá a ještě na ně nadávat. Vždyť on sám si rozhodl, že to tak bude mít.
Nevěříte?
Věřte.

Nadáváte, že skáčete sem tam a nestíháte vánoční úklid.
Pardon, dovolte otázku. Vy máte třípatrovou vilu 15 + 3? A to nemáte personál, aby se vám o ni staral?
Aha, takže vy máte normální byt a nebo malý domek? A smím tedy vědět, co vám tak trvá na svaté trojici vysát, vytřít, utřít prach? Možná k tomu ještě přidat přeleštění skleněných ploch jako dveře a stůl? Jestli tohle včetně schodů nezvládnete maximálně do půl hodiny u jednoho pokoje, mám pro vás novinku. Jste pěkní bordeláři, protože tohle je úklid běžný. A další novinka: tenhle běžný úklid stačí. Když nemám kvůli něčemu dalšímu čas, nemusím si hrát na horolezce u oken, do kterých při zachmuřeném počasí a tmě ve čtyři hodiny stejně není vidět, a záclony snad pere pračka, ne vy. Takže je sebrat a pak pověsit je otázka pár minut. Přičemž těch pár minut se dá snadno ukrojit od vysedávání u bedny a tupého zírání na blikající obrazovku. Tam stejně nic nedávají, vzdejte to. Prodejte ji. Bude na dárky.
Fakt je k tomu třeba něco víc? To těch pár návštěv, jaké vám přijdou, provázíte po kolenou ve špajzu a zavíráte do skříní, aby musel být uklizený každý kousíček domu? To žijete sami, že vám nikdo nepomůže? A když žijete sami, je fakt nutná tak óbrmegalomanská příprava? Když vás to nebaví a nechcete to dělat, tak to proboha NEDĚLEJTE! Vždyť to uklízíte pro sebe a snad nepotřebujete mít byt protkaný slastnou vůní desinfekce.

A pak, když je uklizeno, že prý si rvát vlasy výzdobou, která nesmí chybět.
Když jí nechcete dělat, tak ji nedělejte, ne? A pokud ji chcete dělat, proč si to komplikujete? Já tomu věnovala hoďku jedno dopoledne. A tak dlouho to bylo navíc proto, že jsme se s bráchou hádali, jak upevnit světýlka pod okna, přehazovali si vlasec z jednoho do druhého a ještě se vzájemně kritizovali, takže jsme pořád předělávali upevnění. Ale když odečtu tohle, tak pověsit si do pokoje řetěz kolem zrcadla, zvoneček na lustr, mašličky na madla a nalepit obrázek na dveře, to vážně dlouho netrvalo. Dělám totiž každý rok totéž. Pár cingrlat do každého pokoje, řetěz na zábradlí, světýlka do několika oken a tím to hasne. Pro spoustu lidí je tohle navíc kýč (když mně se to prostě líbí...), takže hurá do originálnějšího a minimalističtějšího řešení! K čemu stres, spěch a shon? Jsem had, abych sssyčela? On vám kvůli umělému nebo absentujícímu adventnímu věnci nikdo hlavu sekat nebude. A jestli vám to naznačil, je čas uvažovat o vhodném ústavu a ne barvě svíček.

Tyjo, ještě stromeček! To bude zase běhání!
A vy děláte problém i z nákupu kila jablek, nebo jste nesvéprávní, nebo co? Když nemáte vlastní k uříznutí, ani nejste zloději cizích, ani neoprašujete umělý, tak před každým větším supermarketem je rok co rok vystavují. Hrozná událost, dojet si tam pro něj. A ozdoby snad nevyhazujete každoročně spolu s ním, tak o ty je postaráno, ne?

Pak taky, že prý napéct milion druhů cukroví, sakra, kde na to mám vzít čas? A těch surovin! To bude zase peněz! A pak se to akorát sežere a už aby bylo jaro!
A napadlo vás někdy, jestli vaše rodina fakt miluje a nutně potřebuje každý kousek každého druhu cukroví, a nebo jste si jen nikdy nevšimli, že vosí hnízda, kokosky a v čokoládě máčené strojkem dělané zmizí do dvou dnů, zatímco ten suchý zbytek tam leží celý leden, kdy si ho už pak namáčí do čaje pouze ten nejvíc citlivý člen rodiny, jenž nechce maminku urazit, načež stejně ještě krabice poputuje do mrazáku? Napadá vás k tomu něco?
Mě třeba to, že by se tedy mohly vytvořit vosí hnízda, upéct kokosky a máčené v čokoládě a to je všechno. Nebo jiných pár kousků, jaké vám chutnají. To je ale objev, co? Přece když nadávám na to, kolik času budu muset trávit v kuchyni u pečení, tak toho nebudu dělat tolik! Nebo máte pocit, že vaši manželé a přátelé protáčejí oči jen tak, a že jejich řeči, že jste se u trouby zbláznili, jsou taková milá lež? Ani ne.

A pak taky nakoupit dárky a jéééžiš, běhat po obchoďákách v davech lidí, utrácet, kde na to teď před Vánoci jako vzít? Tohle je snad nejhorší část roku!
Ale ale, vám někdo zakázal nakoupit dárky v průběhu celého roku a s pistolí u hlavy v prosinci řekl "Běž!"? To ne Vánoce, to vaše lenost za to může, že jste se na to vykašlali a všechno sháníte na poslední chvíli. Protože pokud si neumíte užít nakupování 23. prosince v 9 hodin večer, měli byste začít dřív. Zkazíte to jenom sami sobě a jenom proto, že jste líní.

Navíc začít shánět dárky o něco dřív má ještě další výhodu. Můžete je koupit v červenci, třeba za ty letní prémie, místo nějaké další pitomosti, kterou nepotřebujete, a nestěžovat si pak v prosinci, že na to nemáte. A nebo si můžete v březnu usmyslet, že darujete něco drahého, a zbytek roku šetřit.
Ale to né, vy to necháte na poslední chvíli, upíšete se čtyřem úvěrovým společnostem a celé příští dva roky táhnete dluhy. Ono je pro vás možná lepší uskromnit se kvůli HomeCreditu, než kvůli sobě?

A nejen jednu, dokonce dvě další výhody by mohlo mít začít se starat včas. Když totiž začnete honičku někdy 22. prosince, skončí to tak, že koupíte dvě toaletní taštičky, přiblblou skleničku ve tvaru dámského poprsí a do obálek šoupnete pár poukázek a slevových kuponů, že? Přiznejte si, že je to tak!
Jenže když o tom začnete přemýšlet trochu dřív, třeba se dozvíte, co tomu druhému skutečně udělá radost, co by doopravdy chtěl a nenastane pak ta trapná chvíle: "Jé, ponožky, tak ty jsem si přál, ale tos... nemusela... hehe... hihi... ach jo." Nic totiž nenaznačí, že o něj máte opravdu zájem, opravdu ho vnímáte a opravdu o něm něco víte víc, než pár křiklavých ponožek, šampon a sada žiletek. No a pokud nad tím nechcete namáhat mozek ani celoroční peněženku, co takhle nekupovat žádnou superdrahou nezbytnost, kterou nikdo nepotřebuje, krát pět, ale třeba něco osobitějšího, co někdo doopravdy využije, a co vás nezruinuje mínus dvě?

Prostě a jednoduše - VŠICHNI - teď klídek. Sednout. No sednout říkám. Zapalte svíčku, zapalte františka, pusťte si koledy, vezměte si knížku, uvařte si čaj, dejte nohy nahoru, pokud jste až moc aktivní, jděte někam na procházku, koukejte na nějaký milý film a dejte už pokoj! Nikdo vás nikam nehoní. Jen vy sami se honíte. Jen vy sami se stresujete a jen vy sami sobě všechno kazíte. Ale nejenom sobě. Máte děti? To je učíte všechno nesnášet, na všechno si stěžovat, mračit se a dělat chaos na poslední chvíli? Proč? A jestli vám Vánoce opravdu moc vadí, tak je neslavte. Ale nedělejte z toho kalvárii i ostatním. Oni je třeba rádi.

Jen škoda, že teď se musím na koleji učit na zápočty, a nemůžu tak doma nechat vyřvávat koledy, lítat po domě s hadrem a čančat výzdobu. Baví mě to. Ale vidíte? Nemám čas, nedělám to. Jen každoroční nákup poslední víkend před Štědrým dnem si ujít nenechám. To veselé klouzání po uličkách obchodů s broukáním vánočních písniček přímo do kyselých obličejů, jež oblbují sami sebe, mi za to stojí. Užívám si to. A přece nebudu dělat něco, co by mi to kazilo. To učení stačí.

Článek na téma Advent



Žádné komentáře:

Okomentovat