12.12.13

Kydni sem a prskej tam

G. B. Shaw řekl, že pesimisté věří, že všichni lidé jsou stejní mizerové jako oni, a nesnáší je za to, a já si to samé myslím o každém, který ku příležitosti tématu týdne Češi kydá na Čechy a ČR špínu. Oni jsou buďto zvyklí kydat ji už tak dlouho, že už nic jiného než ty smrduté hory kolem nevidí, a nebo to napsali proto, že to píšou a opakují do zblbnutí i další. Každopádně nejde o nic jiného, než že jsou sami Češi, a tedy popisují sami sebe a své blízké okolí. Předně oni patří mezi ty, jež tak haní, a při tom jsou přesvědčeni, že jen oni jsou zrnko zlata na kupce hnoje.
No, jak by řekla moje bývalá němčinářka: To je ale VÁŠ omyl.

Jak jistě víte, já občas (chtěla jsem napsat často, ale už dlouho jsem takový článek nepublikovala) píšu text, kde kritizuji něco, co lidé dělají a co mi přijde nelogické, špatné a nebo rovnou otřesně odporné. Ale také si můžete všimnout, že tam NIKDY nepíšu, že Češi se zase předvedli, že to je typická česká vlastnost, že to se může dít jen u nás a podobně. A proč?

Nejsem vlastenka ani nacionalistka. Mám ráda Šumavu, protože v ní žiji, mám ráda češtinu, protože ji umím, ale nemám ráda české televize, české komedie, nevyhledávám české autory a interprety a řekla bych, že jsem tak nějak zdravě cítící někde u středu. Někde je líp, někde hůř, já jsem tady. A tak ani v článcích neposílám Čechy do pekel. Protože nevím, jestli ty odpadky u silnic vyhazuje Budějovičák a nebo Mnichovák a netuším, zda spam mi posílá Liberečák či "Petrohraďan". V každém takovém článku tak oslovuji VÁS, kdo to děláte. Lhostejno jaké národnosti, vyznání, barvy pleti, prostě VÁS prasata nebo bezohledné lidi. A má to jeden prostý, leč důležitý důvod. Lidi jste všichni. Každý člověk na Zemi, i pod Zemí, pokud mu ještě bije srdce, je člověk. A každý člověk se může chovat jako blbec, stejně jako slušná osoba na úrovni. A rozvržení blbců i slušných a chytrých osob je statisticky procentuálně dané, tudíž v každém státě stejné, jenom fakticky se ta čísla vzhledem k různým počtům obyvatel liší.

Fakt nemám potřebu si na Čechy stěžovat. Ono pokud na statistiku neslyšíte, stačí si uvědomit, že je to i úhlem pohledu. Kritizujete, tvrdíte, že Češi jsou líní, nevzdělaní, zloději, prasata, úplatkáři a já nevím co všechno? Tak potom je mi vás líto (ale houby, není, vaše volba), že se takovými lidmi obklopujete. Být vámi, asi se poohlédnu po jiných. A nebo jste takoví vážně sami a tak to tak zákonitě musíte vidět? Já si opravdu nevšimla, že kolem mě by se to hemžilo samými hajzly, kteří nic neumí a každého oberou. Znám pár lidí, s kterými bych nechtěla mít nic společného, ale taky s nimi nic společného nemám. Přeci si ty, s nimiž mám trávit život, dobrovolně nevyberu mezi společenským odpadem. Vy jo? A proč? Že by nakonec stačilo jen otevřít oči? Nebo spíš začít těma očima koukat?

KAŽDÝ stát/národnost/vyznání/cokoli má své špatné lidi. Ale KAŽDÝ má i dobré. Usama bin Ladin byl muslim. Erdogan Atalay (pokud mám správné informace) alias Semir Gerkhan je taky muslim. Charles Mason je Američan, stejně jako Steve Jobs byl Američan. Jim Carrey je Kanaďan a Justin Bieber je taky Kanaďan. Ehm. A pak jsem já Češka... a vy jste Češi. A Čech je i takový Petr Zelenka, který má na kontě 7, ale možná také 14 životů. Připadá vám, že ti výše uvedení lidé jsou naprosto stejní a lze je klidně úplně stejně charakterizovat jen proto, že patří do jedné společné velké skupiny?
Ano? Pak byste se měli jít udat, že vraždíte. Ne? TAK PROČ TO DO HÁJE NEUSTÁLE KAŽDÝ OPAKUJE?

Copak když někdo začne útočit na vaše město nebo vaši školu, nebudete to bránit? Copak když budete chodit na pedárnu a někdo prohlásí: "Nojo, pedárna, tam chodí všichni ti blbci, kteří se nikam nedostali." tak mu místo napálení jedné mezi oči potřesete rukou a řeknete souhlasím, bratře, jsem blbec? A když budete žít v Ostravě a někdo řekne, že Ostraváci jsou jeden pitomec vedle druhého, s úsměvem se mu pokloníte a vytetujete si to na čelo? Proč existuje špičkování mezi Prahou a Brnem? Protože ti lidé si svoje zkrátka hájí. Ale přes to všechno, i když za pomlouvání vašeho města se dokážete do krve hádat, jste schopní napsat, že Češi smrdí? Copak jste Pražáci/Brňáci, ale Češi už ne?

Možná, že tak trochu vím, proč. Ach ta média, že? Ta mají jednu velmi ošklivou vlastnost. Už jako malá, když jsem se dívala na zprávy, a tam Lucie Borhyová se svým vyvaleným dekoltem s koutky účastně protaženými dolů velesmutným a veleúčastným hlasem tvrdila, že celý národ truchlí nad bouračkou nějakých úplně anonymních lidí, tak jsem si říkala jen velké nechápavé cože. Buď asi nepatřím k národu a nebo dost hnusně přehání. Jenže na rozdíl od mého sledování zpráv, oni s tím nepřestali, a odsud už byl jen krůček k tomu, že národ přestane truchlit, ale začne být vychcaný a špatný. Jenže to určitě není celá vina. Zatracovaní vlastního a velebení cizího musí vězet v něčem dalším.

A když už jsme u velebení cizího, zapomněli jste ještě na jednu věc. Spousta z vás opěvuje jiné státy, které jsou lepší, kulturnější, vzdělanější, na vyšší úrovni. Ekonomicky, politicky, životně. Létají tam pečení holubi do úst, špína je pro ně cizí slovo a dokonce i výkaly tam jsou ze zlata, asi jako v Blaníku. Ale zajímalo by mě, kolik z vás zároveň ty státy opravdu zná a nejezdí tam jen jako turista, jaký nikdy nedostane šanci ochutnat skutečný život. A taky kolik těch států tak důkladně znáte. 

V současné době se číslo existujících mezinárodně uznaných států počítá už v řádu stovek. A každý má své problémy a své světlé a stinné stránky. Což je v pořádku. A pokud se vám zdá, že někde ty světlé stránky v pro vás důležitých oblastech převyšují, klidně zvedněte zadky, a odjeďte tam. To je taky v pořádku. Ale jakmile dojde ke státu našemu, najednou jako by v hlavách spousty lidí ty světlé stránky odvál tajfun, spolu s dalším obsahem, a začne se bručet. Tak jednou zkuste místo bručení uvědomit si, jaká pozitiva máme my. Co tady máme, co spousta jiných může jen závidět. Jsou státy, kde jsou na tom mnohem líp. Ale...

Jsou také státy, kde neexistuje vůbec žádné sociální zabezpečení pro nikoho. Jsou státy, kde se nedostanete v podstatě k žádnému studiu, pokud na to nemáte velké prachy. Státy, kde narodit se ve stejné společenské vrstvě jako tady, nikdy nebudete sedět rozvalení u počítače, chroustat sušenky a pít colu, ba ani nebudete vědět, co to je, státy kde vás nebude kvůli nějaké odlišnosti jenom pomlouvat skupina individuí, ale kde vás na základě práva rovnou ukamenují. A nikdo to dál řešit nebude. A jsou státy, kde si vás naservíruje medvěd. Nebo Kim.

A smutné je, že lidé, kteří v těch státech žijí, někdy vůbec nemají možnost to změnit. Jsou v područí diktátorského režimu či rigidního náboženství, jsou v koutě planety s takovými přírodními podmínkami, jsou mimo dosah nejrůznějších mezinárodních organizací, takže je nikdo nepopotahuje ani za špatnou velikost brambor, natož za pár stovek udřených a vyhladovělých. A někdy si ani stěžovat nesmí. Natož zkoušet konat.

Jenže tady to jde!
A pokud má někdo dojem, že Češi jsou strašlivě chudí a nemožní lidé, kteří se jen mračí, nedokáží být poctiví ani důvěryhodní, neumí se chovat, odmítají cokoli udělat pro sebe, natož pro jiné, a nestojí mu ani za pohled, měl by doma schovat zrcadlo a nebo s tím něco udělat. A MĚL BY ZAČÍT U SEBE! Protože každý Čech je kus národa. A pokud národ podle vás stojí za prd, tak za prd stojíte i vy.

Chlap. V sešmajdaných keckách a vytahaném triku.
Vyvaluje pupek, kouří všem na zastávce pod nos.
Hlasitě krká na všechny světové strany.
Přemýšlí, jestli si to nemetelit do stánku pro pívo.
Čech?
Čech. Nojo, Čech.
Houby, Barney Gumble!

Článek na téma Češi



Žádné komentáře:

Okomentovat