23.8.13

Michael Crichton - Jurský park

Originální název: Jurassic Park
Rok vydání: 1990
Český překlad: 1993

Ne příliš dlouhá sci-fi kniha od Michaela Crichtona se stala předlohou legendárních filmů, ale přesto vůbec není totožná a děj v ní nekoresponduje s filmem. Proto myslím, že jde o jednu z mála knih, kdy vůbec ničemu nevadí její zfilmovaná verze, neboť neustálému porovnávání odzvoníte velmi brzy a začnete to brát jako dvě různá zpracování jedné myšlenky. Alespoň u mě se tak stalo. Jen nevím, proč mi tak dlouho trvalo si tuto knihu přečíst, když fanouškem filmů jsem od dětství. Jo, taky jsem milovala dinosaury.

Příběh začíná sérií zvláštních incidentů, napadení podivnými zvířaty v Kostarice a identifikací čerstvých ostatků Procompsognatha, malého mrchožroutského dinosaura, jenž by už dávno neměl existovat. Tato informace se dostane i k paleontologovi Grantovi a s ním a jeho postgraduální studentkou Ellie se spojí miliardář John Hammond, zakladatel velké společnosti In-Gen zabývající se genetickým inženýrstvím, a nabídne jim víkendovou návštěvu své biologické rezervace z jejich oboru. Kromě nich pozve svého právníka Gennara, jenž je kvůli podílnictví velmi zainteresován v tom, aby rezervace fungovala, a matematika Iana Malcolma, který naopak trvá na tom, že podle jeho teorií není provoz rezervace možný. Alan a Ellie brzy pochopí proč.

Na Isla Nublar, kde se celý projekt In-Genu nachází, zjistí, že jde o zábavní park. Ale místo atrakcí nabízí živé dinosaury. Hammond po nich jednoduše chce, aby vypracovali posudek na park, uklidnili investory a schválili otevření. Navíc, aby zjistil, jak celý projekt působí na cílovou skupinu, tedy děti, pozve Hammond i svá vnoučata, Tima a jeho mladší sestru Alexis. Může tedy začít prohlídka netradiční zoo. Všichni se seznámí s tím, jak ostrov funguje a jak bylo možné dinosaury oživit. Jenže nepočítají, že existuje několik fatálních chyb a dvě největší. Jednak používání části DNA z žab, které jsou schopné měnit pohlaví, a programátor Dennis Nedry, jehož Hammond podcenil, řádně nezaplatil, a on se tak rozhodl pomstít. Dokonale znepřístupnil svůj počítač, z něhož je možné řídit park, spolu s nečekanou pomocí tropické bouře vyhodil systémy a pokusil se utéct z ostrova s dinosauřími embryi.

Tím se spustila série katastrof a tragických úmrtí, když zvířata pochopila svou nečekanou volnost. Všichni, kteří tehdy byli venku mezi nimi, museli bojovat o přežití. A zdaleka ne všichni ten boj vyhráli. V největším nebezpečí přitom byly děti, které s doktorem Grantem procestovaly většinu parku s tyranosaurem v patách, a jejich dědeček mezitím neustále tvrdil, jak vše dostane pod kontrolu a stále nedokázal uvěřit pesimistickým teoriím Malcolma, jež se stávaly skutečností.

Když tu knihu přečtete, zjistíte, že ve filmu jste viděli jen zlomek všech dobrodružství jednotlivých "týmů". A že hlavně Alan s dětmi toho prožili opravdu moc, mně nejvíc v hlavě utkvěla plavba na člunu, zatímco je řekou pronásledoval tyranosaurus, nebo chvíle, kdy autor popisoval, jak se kradli kolem spícího tyranosaura a já si nemohla pomoct, protože popis toho, jak spal, mi přišel dost komický. Nejdřív je ale nutné vážně se od filmu celkem oprostit. Například Alan je tady vousatý doktor s hrudníkem jako sud a má opravdu moc rád děti, Ellie je pouze jeho studentka zasnoubená s někým úplně jiným, Lex malá otravná holka, její starší bratr naopak "génius, který všechno oddře" a John Hammond je místy až nesnesitelně egoistický, protivný člověk mající poměrně daleko k milému, poblázněnému staříkovi. Potom se můžete ponořit do skvělého dobrodružství a boje o život, což tvoří jednu linii příběhu.

Ta druhá je pak zajímavější pro všechny milovníky vědy a o něco složitější. Jde celou dobu o snahu dokázat, že takový park bude fungovat a hodně vydělávat a následně se vše zvrhne v zoufalou snahu najít cestu z ostrova a zůstat živý. Ale kromě toho se na začátku musíme i detailně seznámit s tím, proč vznikla firma In-Gen, proč byl takový zájem o genové inženýrství, a jak k dinosaurům přišli. Když se pak dostaneme k hlavním postavám, otevírá se nový obor vědy. Malcolm začne rozvíjet spoustu matematických teorií aplikovaných na přírodu, díky kterým dokáže přesně předpovědět, jak moc se všechno zvrtne. Dokazuje, že člověk si vlastně nemůže podmanit přírodu. Začne vysvětlovat, kde všude udělali chyby, s čím nepočítali, co nemohli nikdy ovládnout, a čtenář, který třeba zrovna není z oboru, docela zírá, co všechno se dá vypočíst. A krom toho se ještě objeví i zajímavá myšlenka, proč že děti milují dinosaury.

Přes tyhle vědecké záležitosti, u nichž je potřeba docela zapojit mozek, mi to připadá jako příjemná oddychová dobrodružná četba. Četla jsem to s miskou třešní v těch největších letních vedrech a užila si to. A nemá žádné zvláštní zápory. Ve filmu mi někdy přišlo, že Hammond a jeho firma byli strašně naivní, ale tady jsou lépe vykreslení a autor nezapomněl důkladně zmapovat, o co komu vlastně jde, dát zřetelně najevo, že peníze a moc něco udělat nikdy nezaručí, že to bude uděláno, nebo že to bude uděláno správně. Zároveň docela trefně varuje před zahráváním si s genetikou a také naráží na existenci spousty míst, kde se může dít cokoli, ale svět to nezjistí. Existuje spousta vlád, které pro peníze dovolí a budou krýt jakoukoli šílenost, a zneužívání dejme tomu třetího světa ke krytí činnosti, jakou by ten první nepovolil, může vést k hodně špatným koncům.

Jediné, co mi trochu vadí, jsou úvody do kapitol značené fraktály a citacemi Iana Malcolma a jeho teorií takovým způsobem, jak tomu úplně moc nerozumím. Pořád je to však pro naprostého laika o moc pochopitelnější, než tyto útržky v druhém díle. Pořád je přece důležité, že jsou tam rex a raptoři.


Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat