8.4.13

Chceš naklepat vejce?

Tak jsem se zase jednou dozvěděla něco nového. V obchodech se prý prodávají tekutá vejce v krabici. Údajně to byla supr čupr novinka na Velikonoce a údajně to má strašně neuvěřitelně usnadnit práci při přípravě palačinek, trojobalu na cokoli, co se v trojobalu trojobaluje a vlastně všeho, do čeho se přidávají v některé z fází vaření syrová vejce. A když si v našem teleshoppingu objednáte jedna tekutá vejce, dostanete druhá zdarma a k tomu pytlík skořápek! A to se vyplatí!

Za prvé, všichni o Velikonocích určitě toužili zdobit tekutá vejce, neboť to je ten pravý duch Velikonoc tak, jak se rozmohly.

A za druhé, když odhlédnu od problému dávkování, neboť jsem se dočetla, že ta krabička obsahuje asi tak přibližně pět vajec (asi určitě jen přibližně, neboť si nedovedu představit, že někdo z té nacancané hmoty ve stroji přesně odměří zpětně pět vajec), a když já potřebuju dvě nebo tři, asi budu odlévat podle odhadu přiměřeně a přiměřeně, dokud mi to nezatopí kuchyni, komu to tu práci má usnadnit?

On existuje někdo, kdo je svéprávný a nedokáže rozbít vejce do misky/pánvičky/pekáče? Je proces, kdy se do továrny dovezou vajíčka, tam se přendají z kamionu do skladu, ze skladu do výroby, vyskládají na pás, projedou vším možným, rozklepnou, profiltrujou, rozňahňají, aby to byla rovnoměrná hmota, pasterizují, zabalí, odešlou, přijmou, vyskládají na pult, odvezou k zákazníkovi domů, ten následně otevře krabici a vylije je na pánev, o moc rychlejší a jednodušší, než když to vejce vyprdne slepice, to seberu a rozklepnu ho na pánev ručně?
A i když budu předstírat, že domácí vejce nemám a stejně to musím kupovat, tudíž mě předpultové záležitosti nezajímají, vzít vejce a rozklepnout je otázka vteřiny. Vzít krabici, otevřít a nalít tolik, kolik potřebuji, může být delší, pokud nechci vypatlat hned celý obsah. A neberu, že to je hlavně pro restaurace. Na to je balení o pěti vejcích až krutě malé.

Taky jsem četla, že někoho strašně otravuje, že když nakoupí vajíčka, musí pořád dávat pozor kam vjede, aby neprojížděl výmoly, aby prudce nebrzdil a neustále hlídat, jestli nejsou rozbitá. Já už ale vajíčka tahám na kolej víc než dva roky, pravidelně si s sebou v kufru nebo dokonce jen v baťohu vozím jedno plato, a ještě nikdy se mi při cestách s Českými drahami a v plně obsazené MHD, kde se rvou o místo nejen důchodci ale i všichni předdůchodci od batolat, ani jedno nerozbilo. A to kolikrát zapomenu, že tam ta vajíčka mám, a k zavazadlu se nechovám zrovna ohleduplně.

Ještě pořád je někdo, kdo neumí donést domů vajíčko a rozklepnout ho a potřebuje naservírovat pod nos tekuté? Nabízím za 90 Kč za každou započatou hodinu pomoc při vaření. Můžu po dobu celého vašeho vaření sedět u stolu a rozklepávat vajíčka podle potřeby. Ta nabídka za to stojí, protože POZOR! Umím i oddělit žloutek od bílku v minimálním čase, ba i rozkvedlat vejce zvládnu. Takže pokud máte v receptu vraž do toho kopu vajec, směle volejte. Nebo vám taky můžu vrazit do vajec.

Jo a jestli má někdo potřebu ohánět se tím, že proti mléku a smetaně v krabici nebo lahvi taky nikdo nic nenamítá, táži se, kde seženu plné kravské vemeno za rozumnou cenu. Vejce v jejich přirozeném bioobalu mám v lednici. Ale biomléko v nejbiotičtějším obalu jsem ještě neviděla.

Mimochodem - vím to ze zpravodajství, z obchodu ne. Z dnešní návštěvy obchodu mám úplně jiný šok. Vlezu dovnitř, vezmu košík, otočím se a téměř se mi zděšením zastaví srdce. Kolem vysoké zahalené figuríny, která vypadala jako mozkomor s nalepenýma očima, knihy Sajrajtu s velkou fotkou těch dvou lesních víl. Voldemorte, Voldemorte, proč jsi ho musel zabíjet!


Žádné komentáře:

Okomentovat