15.3.13

Vy jste prasata!

Nehodlám psát o jídle ani o hygieně. Ostatně, co kdo jí, je věc jen jeho a nikomu dalšímu tím neubližuje, naopak dává práci doktorům, saniťákům a hrobníkům, a jak se kdo myje a nemyje a všechno to příslušenství okolo bývá při odbývání okolí nepříjemné ve srovnání s velikostí vesmíru v podstatě zanedbatelný víčkamžik. Psát chci o tom, co vy, prasata, která to děláte, vystavujete všem na očích, hyzdíte tím nejen přírodu, ale i města a vesnice, a čím projevujete svou bezednou ignoranci, popřípadě retardovanost. Ona hranice mezi těmito pojmy nemusí být vždy zrovna zřejmá.

Nehodlám zapáleně kázat jak palivo na tři před 598 lety (těch nehořlavých přísloví vážně moc nemáme). Stejně bych ničeho nedosáhla, protože jak už pravil Cimrman - debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček. A ti se nezmění. A rozumný člověk to snad nedělá. Ale je to vážně humus a mlčet a nevšímat si nemůžu, když mi ho cpete přímo pod nos. O co že tedy konečně jde?

Ani ne tak o plivance na chodnících a vajgly kolem zastávek, vchodů a vůbec všech veřejných míst, kde se dá na něco čekat, a kde ti závisláci stižení absťákem musí honem honem tápat klepající se rukou v kapse, sotva vyjdou ze dveří. Možná, že z toho se natahuje kufr jenom mně. Jde o absolutní neschopnost nakládat s odpadem nějak slušně a normálně, prostě o tu drzost hodit své odpadky kamkoli, kam mi oko padne. Jednoduše o prasárny. Omlouvám se prasatům, čistotným to tvorům. (Spíš by se dalo říct o mouchárny, podle much obklopujících každé hovno.)
Může se stát, že když člověk nese odpad do popelnice (bez ohledu na to, jestli ho třídí nebo ne, to je otázka k jiné diskuzi), všechny nádoby jsou plné, tak zavázaný pytel opře vedle a nechá na popelářích, aby ho zvedli a hodili do auta. To se děje asi především v hustě obydlených oblastech nebo tam, kde je nedostatek kontejnerů na tříděný odpad a vyváží se jednou za čtrnáct dní. Taky jsem to několikrát zažila u plastů. No, co se dá dělat. Stohovat si doma pytle asi nechceme. Ale vážně se musí ten pytel vzít a vyhodit z auta někde u lesa? Vážně vám maminka nikdy neřekla, že tohle se nedělá?

Samozřejmě, že časem tam ten pytel nezůstane ležet jako zabalená mrtvola, ale pro dovršení díla moderního impresionismu se roztrhne a jeho obsah se vyvalí všude kolem. Následně se dostaví zvěř, buď čtyřnohá nebo ta dvounohá a méně chlupatá, a roztahá ho po okolí. Úžasné. Velmi inspirující pohled pro každého umělce a perfektní destinace pro každého, kdo si potřebuje uvolnit žaludek. Dílo dokonáno.

Jenže někteří zachází ještě dál. Ne, že by se obtěžovali zastavit u lesa, dát pozor, jestli se někdo nedívá (pokud nedosáhli vyšší úrovně a i to je jim jedno), a nenápadně pohodit pytel do strouhy. Někteří vynesou odpadky rovnou za zastávku, na louku u cesty, nebo prostě otevřou okénko a obal od něčeho vyhodí bez cirátů z něj. A ještě si pochvalují, jak to vymysleli. Docela se divím, že takovým se pod okny doma nevrší hnůj. Asi je to pro ně ale prostě pohodlnější, než trochu se protáhnout cestou k popelnicím nebo protúrovat auto ke kontejnerům. Já osobně se s plasty a sklem tahám přes půl vsi pěšky do kontejnerů a co, rozhodně je to hezčí a prospěšnější, než ozdobit zahrádku sobě nebo sousedovi a zajišťovat živobytí opravářům sekaček.

Vysvětlete mi, proč tohle děláte? Máte pocit, že na jaře to zakryje bahno, na podzim listí a v zimě sníh? NEZAKRYJE! A i kdyby, pořád je tu léto, kdy slunce krásně osvicuje panorama zahnívajícího bordelu. Nebo si myslíte, že po městech to vysbírají lidé v oranžových vestách? Ve městech možná. V nějakých vesnicích třeba taky. Ale copak někdo zaměstnává takové i pro pole, louky, les? NE!
Jenže nejde jenom o tenhle každodenní odpad, který jsou někteří líní vyhodit i do blbé popelnice u baráku. Bohužel jde pořád i o kusy nábytku nebo elektroniku. A to už mi smysl nedává vůbec. Když někomu odejde sedačka, lednička, televize nebo se mu rozpadne skříň, proti tomu se nedá bránit, nikdo nemá zájem vyrábět nesmrtelné zboží, musí to tedy tak jako tak vzít a naložit na nějaký vůz. S tím vozem se dá následně zajet do sběrného dvora, nebo když už je vážně nejhůř, na skládku. Jenže někteří se rozjedou jiným směrem, vyhledají odlehlý palouk a táhnou se s tím z auta do nejbližšího kaňonu, kam to s naprosto klidným srdcem hodí.

Já tedy byla ve sběrném dvoře jen jednou se starým bojlerem, ale přijeli jsme tam, najeli na váhu, shodili bojler z káry a oni už si to tam uspořádali podle svého. Nebylo s tím zrovna moc práce. Nemuseli jsme to nikam tahat mezi stromy, nemuseli jsme dávat pozor, jestli se někdo nedívá, nebo jestli kolem nejsou policajti, nic jsme neznečišťovali. Takže kde je ten problém, nebo spíš ta výhoda, že se musí zakládat černé skládky plné starého zařízení? Chcete naučit veverky vařit, nebo si myslíte, že srnkám se bude lépe spát na posteli? Nebo proč jim tam necháváte ta kamna a matrace?

Jiný příklad. Ten, kvůli kterému hlavně to píšu, protože s humusem kolem trati už jsem se za léta dojíždění setkala mockrát. Dnes ráno jsem jela k očnímu, a protože vlak jel příliš brzo, šla jsem na autobus. Kolem zastávky, na které jsem stála já, byl protržený černý pytel a z něj se valily obaly od jogurtů, papírky, karton od vajec, pet lahve, plechovky, kapesníčky a takový ten běžný odpad, který by měl končit úplně jinde.

Na protější zastávce to už bylo zajímavější. Hezky v rohu tam stály poskládané dvě staré televize. Takové ty velké bachraté z období před LCD. Nevím, kdo si rozhodl odlehčit zrovna tam, ale zhruba o osm minut jízdy dál je město, ve kterém je sběrný dvůr a kam se dají vozit spotřebiče. Kam jsme například vezli ten bojler. To pro něj už asi ale bylo moc daleko. Asi to byl nějaký trpaslík, který je nesl v ruce, a dál už to nešlo. A nebo invalida, jemuž došel dech. Popřípadě nějaký duševně chorý člověk, jenž si myslel, že ta plechová bouda je místo pro ukládání odpadu a cedule ČSAD je tam pro ozdobu.

A nebo prostě vůl, jemuž je jedno nejen příroda a planeta jako taková, ale dokonce je mu úplně jedno, jak to kolem něj vypadá. Předpokládám, že takoví lidé žijí v oprýskaných polorozbořených barácích s roztřískanými půdními okny, okopanými dveřmi, zbořeným nenatřeným plotem s vyvrácenými plaňkami, elektřinou fungující na heslo, lustry bez stínítek, zarostlou zahradou, udupanou hlínou před vchodem a bez teplé vody, což jim nevadí, protože vodu stejně nepoužívají, a to ne proto, že by neměli na opravu, ale proto, že je jim to fuk. Jestli ale takoví žijí v moderním bytě, měli by se stydět. Ono vlastně, i kdyby žili v jeskyni! Všichni, kdo tohle děláte, styďte se. Jste neuvěřitelní. Neuvěřitelně pitomí!


Žádné komentáře:

Okomentovat