3.3.13

Transformers: Pomsta poražených

Originální název: Transformers: Revenge of the Fallen
Země: USA
Rok: 2009

Pokračování filmu s roboty, kteří se dokáží změnit na auta, kteří válčí s jinými roboty, kteří se mění i na stíhačky, elektroniku a vrtulníky. Tak by se daly celé dvě hodiny shrnout. Plus ještě reklama na luxusní značky automobilového průmyslu. Ve skutečnosti jde ale o trochu víc a stejně jako v prvním filmu, i tady je jedna ze zápletek záchrana lidstva a ta druhá záchrana vztahu hlavní postavy s trochou humoru navíc. A výbuchy. Výbuchy. Výbuchyyy!


Na začátku starý známý Sam odjíždí na univerzitu a doma zanechává svou přítelkyni. Jeho rodiče, stejně jako v prvním díle, způsobí akorát trapné scény a trapnější uvedení, ale Sam se brzy začíná na škole orientovat a seznámí se se spolubydlícími, kteří se zabývají tajemnými a nevysvětlitelnými událostmi. Jenže nejen pro Sama nastává spousta změn. I kolem autobotů, kteří nyní spolupracují s vládou, panuje napětí. Roboti se snaží zlikvidovat poslední nepřátelské decepticony, jenže jejich aktivita se zvyšuje a očividně se k něčemu chystá. Potvrdí se to, když Bumblebee sám od sebe odjede za Samem a několik robotů vytáhne Megatrona z jeho oceánského hrobu. Zároveň jeden z decepticonů napadne Sama a pokusí se ho zlikvidovat. To se sice nepovede, ale oni mají lepší strategii. Díky svým schopnostem měnit se v neomezené elektronické hračky ovládnou veškerou techniku, pokusí se vyšachovat autoboty ze hry a získat kostku. Kdyby se jim tohle podařilo, mohou vysát veškerou energii Země, zdevastovat ji, ale znovu povstat. Zároveň, protože vědí, že Sam jejich tajemství zná, oficiálně si ho vyžádají jako podmínku míru s lidstvem.
Ze Sama, jeho přítelkyně, bývalého agenta CIA a Samova spolubydlícího se tak náhle stávají psanci a jediná naděje pro planetu. Jenže Optimus Prime zahyne v souboji s Megatronem a vláda zruší spolupráci s autoboty. Proto nezbývá nic jiného, než aby se poslední skupinka věrných vojáků vzepřela a pomohla Samovi v Egyptě, kde se má nacházet matice, co dokáže ve správných rukách Optima znovu oživit, a zároveň zachránit svět před jeho úplným zničením robotími nepřáteli.
A já mám bohužel při hodnocení tohoto filmu trochu problém. Jakmile ho spustím, vždycky se okamžitě na dvě hodiny zamiluji do amerických vojáků a nejsem schopná pořádně vnímat obvyklou patetickou šmíru, jež má pomocí hudby, akčních scén a dojemného zpomalování v určitých chvílích zatahat za emoce. A to především. Je to velkofilm stojící na počítačových efektech a monstrózní hře na hrdinu, kdy jeden puberťák, který právě nastoupil na vysokou, zachrání s pomocí svého kamaráda - experta na internet, své přítelkyně, která sice nemá vzdělání, ale je skvělá automechanička, a bývalého vládního agenta, celý svět před robotí zkázou z vesmíru, a přidá do toho trochu přátelství na život a na smrt s jinými roboty, které rozpláče i diváka.
Ale to je nepochybně hlavní cíl a je velmi dobře naplněný. Působit na emoce. Ne mít hlubokou myšlenku, ta je totiž ve všech podobných dílech stejná - touha po moci a ovládnutí světa vždycky špatně skončí a stojí to spoustu životů.
Setkala jsem se ale i s názorem, že tohle bylo opravdu nechutné "pošpinění pyramid" a další ukázka toho, že američané, nemající vlastní hodnotnou historii, která by se dala při filmování využít i jinak než na westerny, často si přivlastňují nejrůznější památky a záhady celého světa a komponují do nich vlastní sci-fi a fantastické zápletky. Ale mně tohle ani nevadí a ani tady mě to nerušilo a nepobuřovalo. Ostatně proč ne. Spoustu věcí jsme ještě vůbec neodhalili a proto nemyslím, že je špatně, když si někdo vymyslí jeden z možných i nemožných původů nějakého záhadného jevu a zakomponuje to do filmu.
A proč že se tak zamilovávám do vojáků? To je pro mě asi ten největší klad tohoto filmu. Protože jejich nasazení, to, jak kašlou na vedení a dělají to, co je správné, to, jak srdceryvně s úžasným hudebním podbarvením v zádech obětují životy, jen aby zastavili hrozbu, jak nakonec spolupracují s téměř ještě dítětem, které navíc působí jako totální neschopné pako neustále mávající rukama, to je prostě krásná pohádka. A samozřejmě finální proslov Optima Prima celé to dotýkání srdce perfektně završí.
Na druhou stranu ale vážně je to hodně natažená reklama na auta, elektroniku a reklamní přátelství s american smile a brave heart. Záleží, v jaké náladě zrovna jste. Podle toho si vyberete úhel pohledu a podle toho to prožijete třeba i se slzami a zaujetím a nebo pustíte jako zvukovou kulisu.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat