8.1.13

Hloupé a hloupější noviny

Tak jsem si jednou přečetla nedělní Plesk. Pořád jsou to stejné plesky o úplných volovinách, z kterých se člověk nic nedozví, vnímavější jedinci můžou vidět snahu šokovat různými přívlastky v titulku, což má za následek často i totální nesmyslnost. Například tyto noviny jsem otevřela kvůli článkům o prezidentech státních útvarů v těchto místech. No a třeba Gottwalda zdobil titulek tyran z lidu. Vypadá to tedy, že ostatní patrně z lidu nebyli, nejspíš je k nám seslali mimozemšťani, nebo se narodili ve zvířecí smečce. Ale to je fuk, ono je to občas docela zábavné a já si někdy vezmu propisku a takové titulky ráda glosuju.

Ale co mě úplně dostalo, je něco jiného. Když jsem to viděla, řekla jsem si, že bych asi taky klidně z fleku mohla jít dělat do Plesku novinářku. Oni jí sice označují za ozdobu redakce, což bych já asi nebyla, ale podle její "práce" to vidím jako trefnější, než jakékoli jiné slovo naznačující snad redaktorku.

Abyste chápali o čem mluvím, narazila jsem na rubriku otázky čtenářů. Přečetla jsem si tedy první "otázku." A jak jsem zjistila, ona to vůbec nebyla otázka, ale nějaké nadávání na Klause. Další "otázkou" bylo stěžování si, že nějaký úředník zbabral starost o nějaký rybník, a v té třetí je vyjádření podpory nějaké Partyšové. Marně jsem tam tedy hledala slibované otázky čtenářů, protože ani jeden se na nic neptal, pouze konstatoval, a stejná situace se vyskytla, když jsem si při zatápění prošla starší čísla určená k podpalu. Redaktoři asi čtou mezi řádky a nějakou životně důležitou otázku si dokáží vyvodit. A kdyby ne, takový prostor pro nadávání dává spousta plátků, a když lidi nemají (jako třeba my tady) svůj jiný prostor, kam vyjevit názor, proč to neudělat do novin. Ona už jim ta Jaruška s krmením ptáčků v zimě a Pepan s volem na rtech neublíží.

Ale pozor. Tyto výlevy od diváků jsou prezentovány jako otázky, takže Plesk tam plesknul i odpovědi. Odpovědi na kosntatování. Odpovědi na něco, co se na nic neptá. Odpovědi, které na nic neodpovídají. Odpovědi, které jsou mimo. Odpovědi tvářící se jako komentář, který chce naštvaná ovce slyšet. Odpovědi, které vyprodukovala ozdoba redakce.

Ale jen v případě, že za odpovědi chcete považovat jednoslovnou větu, nebo, když se hodně zapotí, i šest slov, které vůbec nic neřeknou, nedávají vzhledem k předchozímu textu smysl, a ani nejsou zakončeny interpunkčním znaménkem. Tomu se říká skutečná novinářská práce. Její smysl nechápu. Stejný efekt by mělo nasrat do igelitu a vystavit to jako novou čokoládu. Lidi by věděli, že to není pravda, ale dělali by, že je to v pořádku.

Ta slečna tam sedí a její pracovní náplní je vyžvejknout úplně cokoli? Jestli ji platí jen za tohle, chci to dělat taky. Dokonce bych byla schopná sesmolit i věty dvě, za což bych si mohla zasloužit třeba zvýšení platu na dvojnásobek.

Jiný případ by byl, kdyby si slečna sama vymýšlela i ony dopisy. Dalo by se to předpokládat, ale vzhledem k existenci obrovského množství těch, jež se nestydí napsat do takové žumpy svoje lamentace, to nebude pravděpodobné. Nejspíš tam ty dopisy vážně někdo posílá. V takovém případě můžeme doufat, že slečna alespoň může sama vybrat, co si přečte, co okomentuje svým oduševnělým a inteligentním stylem blondýny, které když se posvítí do hlavy, je vidět druhá strana lebky, ale asi ani to nebude pravděpodobné. Vzhledem k obecné náladě neustále podsouvané jako negativní si čtenáři asi stěžují na všechno, a tak někdo obezřetně plánuje, co mohou zveřejnit, a ten zbytek je asi slečna akorát nucena rituálně pálit nad černou svící za zvuků bonga a popel vhodit do chřtánu Balroga. Tedy kdysi. Od doby, co ho Gandalf zabil, si musí vystačit s Rýnem a pokračováním v již Zikmundem oblíbené tradici "Rozprášíme pravdu", v současnosti známější jako "Cenzoři, spojte se".

Je potom jasné, že po tak namáhavé činnosti nelze očekávat smysluplný komentář, který čtenáři něco řekne, nebo který snad odpoví na nikdy nepoloženou otázku. Jenže potom mám dobrou radu. Používejte cleverbot. Je to zadarmo a umí být i vtipnější.

A nebo je to kamufláž a oni ho už dávno používají?
Či si snad capart v první třídě jednoho z redaktorů přivydělává na stále se zdražující tabák?
Vycvičili opici?
Nechávají kočku protáhnout se na klávesnici?
Zvěstuje jim to prezidentský klan z Uranu? Nebo ten z Uralu?
A co na to ozdoba Madla?



Žádné komentáře:

Okomentovat