13.3.12

Žena v černém

Originální název: The Woman in Black
Země: VB
Rok: 2012

Film Žena v černém není první zpracování klasického duchařského příběhu, ale ve spojení s ponurým britským prostředím bažin a výborných britských herců včetně Daniela Radcliffa, jenž byl doposud známý nejvíc jako Harry Potter, v hlavní roli, nepochybně zajímavé a právě tím, že jde o klasiku, potěší všechny milovníky hororů bez krve, ale zato s mrazivou atmosférou.

Je to vlastně příběh mladého Arthura Kippse, jenž má na krku čtyřletého synka, kterého vychovává chůva, jelikož jeho manželka zemřela při porodu, práci právníka a nepříliš financí. Odjíždí proto vyřídit dokumenty a další právní záležitosti z pozůstalosti majitelky Eel Marsh House. Než tam ale dorazí, všichni se ho snaží odradit a poslat zpět do Londýna. Brzy odhalí proč. Nedá se totiž, do domu dojede a uvidí na pozemcích zvláštní ženu zahalenou v černém. Následujícího dne zemře malá holčička, protože se napila louhu. A není jediná. V celé vesnici pomalu umírají děti za dost nešťastných a zlých okolností. Utopí se, skočí z okna, uhoří...
Kipps samozřejmě odmítá věřit tomu, že mezi zjevením a nešťastnými úmrtími existuje jakákoli spojitost a v domě pracuje dál. Jenže samotnému je mu tam pořád divněji. Ozývají se kroky, bouchají dveře, čím dál častěji vídá onu ženu v černém a vždy potom zemře nějaké dítě. Díky dokumentům, které tam najde, také zjistí, o koho by mohlo jít. Zjistí, že sestře mrtvé majitelky domu kdysi vzali jejího syna, protože se o něj údajně nebyla schopná postarat. A následně došlo k nehodě a chlapec i s vozem skončili na dně bažiny, kvůli čemuž se ona žena i po smrti má mstít a nutit ostatní děti umírat.
Kipps najednou dostane strach. Na víkend za ním má totiž přijet jeho syn a jemu je jasné, co by se mohlo stát. Proto se rozhodne jednou provždy řádění ženy v černém ukončit a najít její mrtvé dítě. Spolu se jedním místním, který mu pomáhal a do celé situace ho zasvětil, se mu to nakonec podaří. Je to ale opravdu řešení, jaké jeho syna zachrání?
Dějově určitě průměrný horor. Scénář se drží osvědčeného modelu a vše je tam dost předvídatelné. Stejně jako u jiných filmů tu prakticky jen čekáte, kdy se budete mít leknout. Na rozdíl od ostatních se ale doopravdy leknete. Žena v černém totiž skvěle pracuje se zvukem a střihem a lekací scény jsou díky tomu vážně mistrné. Rozhodně ani výkon herců není k zahození, ačkoli Daniel působí příliš mladě, než aby měl být skutečný zkroušený otec čtyřletého dítěte. Ale snaží se a harrypotterovské rysy se u něj rozhodně neobjevují (vážně jsem neměla pocit, že by měl už už vytáhnout hůlku, jak tvrdí spousta lidí), takže vcelku obvyklý a ničím příliš zajímavý děj tato stránka vyvažuje a dorovnává na nadprůměr. A konec? Tak ten je asi úplně nejlepší. Nebudu ho prozrazovat, ale i když jsem jim fandila, musím říct, že jsem ráda, že to takhle dopadlo. Film si tím rozhodně nepohoršil.
Ačkoli tedy mnoho diváků tvrdí, že to pro ně bylo zklamání, za sebe říkám, že Žena v černém je jeden z nejlepších nových hororů, které jsem v poslední době našla. Opravdu jsem se bála a duchařina je to jako vyšitá. Vůbec nelituji, že jsem se do něj pustila, Daniel mě mile překvapil, stejně jako ne zcela tradiční konec, a vlastně mi tolik nevadí ani omleté téma, neboť tento příběh jsem před shlédnutím filmu neznala. A vážně není příliš takových, u kterých se doopravdy leknu.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:





Žádné komentáře:

Okomentovat