9.1.12

X-Men Origins: Wolverine

Originální název: X-Men Origins: Wolverine
Země: USA
Rok: 2009

Film X-Men Origins: Wolverine je dějově zasazen na samý počátek příběhu Wolverina, který se později stane jedním z nejznámějších X-Menů. Prochází celým jeho dlouhým životem od dětství až po vylepšení těla o adamantium, přičemž největší část se odehrává v 70. letech, a mapuje nejhrdinštější i nejtragičtější události od ztráty rodičů po osudovou bitvu proti organizaci, jíž býval součástí.

Příběh začíná ve chvíli, kdy dva mutantí chlapci - James a Victor - přijdou v 19. století o své otce a musí utéct z domova, a poté následuje průřez tím, jak společně bojují jako nejlepší vojáci a bratři ve všech důležitých bitvách posledního století. Nikdy nejsou poraženi, nikdy nezemřou, a když už je něco zraní, rychle se ze všeho vyléčí. Dokonce přežijí i vlastní popravu. Prostě mají našlápnuto k pověsti legend.
Pak se ale objeví William Stryker, naverbuje je do svého supertýmu supermutantů a vše získá úplně nový směr. Tým s Jamesem a Victorem plní nebezpečné úkoly, řeže se hlava nehlava, krev stříká, údy padají. Jenže Strykerovi to nestačí. Má mnohem větší plány - za každou cenu získat vzácné adamantium od afrických kmenů, které bez okolků vyvraždí. Takových metod už má ale James - později přezdívaný Wolverine - na rozdíl od svého bratra Victora dost. Zmizí do Kanady, najde si ženu a práci jako dřevorubec.
Ale neznamená to, že je všechno zapomenuto, i když se starý tým rozpadl. Vrací se totiž už dávno zapuzený Victor a začne vraždit staré přátele. A protože ví, že Jamese jen tak zabít nedokáže, počká si alespoň na jeho ženu Kylu. V přesvědčení, že je mrtvá, pak opouští James spokojený život a hledá pomstu. A zase jsme u rvaček a řeží, ovšem s novou zbraní. Aby dokázal přemoct svého bratra, znovu se spojí se Strykerem a jeho programem Weapon X a nechá ho ze své kostry s obrovskou bolestí udělat nezničitelné adamantiové brnění. A tak se zrodí Wolverine. Wolverine, jenž se vydává na svou osamocenou pouť, na jejímž konci si slibuje zadostiučinění. V jeho hledáčku už není jen Victor, ale i Stryker, protože jak se dozví později, Victor pro Strykera loví mutanty, aby na nich mohl dělat experimenty. 
Sice tu nemáme profesora, Jean, Storm, Magneta (mladého Summerse ale například ano), ale i tak se z hlášek dostávám pod stůl a pominu-li, že si občas musím říct - tohle je ale efektní blbost - je to fajn podívaná. Někdy ale je nastalý masakr až moc. Třeba v té domorodé vesnici, nebo scény, kdy se Wolverine a Victor špikují jako párky na gril a dle pravidel jejich mutace jim to neublíží. Zbytečně moc násilí, zbytečně moc krve, zbytečně moc rvaček. Já chápu, že celý film je o ubližování Wolverinovi tak, aby se z něj stal onen osamocený bojovník, a že pomsta v jeho případě nejde provádět pomluvami, ale z takového množství řeží jsem přece jen trochu unavená.
Vyvažují to však úchvatné záběry na krajinu a poměrně megalomanské bitvy na konci. Sice nevím, co to udělali s chudákem Deadpoolem, ale poslední souboj určitě měl smysl a dočasné udobření obou bratrů pro dobrou věc byla skvělá tečka. Po níž následoval ještě lepší otazník s kulkou do hlavy a ztrátou paměti, takže je možné hned si zase pustit první díl filmových X-Menů vůbec a navazovat.
Úplně nejlepší scény jsou pro mě nakonec ale stejně jiné - čas, který stráví Wolverine u starých manželů na farmě, rozseká jim umyvadlo a způsobí spoustu karambolů, přičemž je na vině i za jejich smutnou a zbytečnou smrt. A potom scéna, kdy Wolverine odpálí vrtulník a v klidu odchází. Nebo jak od něj dostane Remy pěstí, když zrovna nevhodně kecá, co ho nezajímá. Mnozí říkají, že tento film je slabý a ostuda, jenže jde o mého nejoblíbenějšího mutanta, jehož ráznost a nepřátelskost je sexy a zábavná najednou, takže já zklamaná nejsem.
Tedy kromě některých efektů. Tady je příklad jednoho z poměrně zmršených, protože je jasně vidět, jak je druhý konec meče na Sabretoothových zádech přimalovaný. Další legendární špatné efekty jsou pak pády s viditelným lanem a myslím, že jeden s přeskakováním aut.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat