19.12.11

Dle cynika, ledové královny a odpůrce tohoto počinu

Předevčíren zemřel Kim Čong-Il, včera Václav Havel a dnes moje prateta. Zítra taky někdo zemře.
Tak to zkrátka chodí, tak je to nevyhnutelné a tak to dopadlo pro všechny tři nemocné a staré lidi. Avšak Václav Havel byl pro náš stát významnější než dva předchozí, tak se mu věnuje spousta článků a zpráv. Dobrá, to je očekávané, a tak nám to blog.cz, kde se zapojuji do tématu týdne, hodil jako téma týdne.

Když už i novinové servery měly dostatek soudnosti na zrušení diskuzí pod těmito články, jelikož se začínaly rozpoutávat vášnivé hádky mezi příznivci a odpůrci (zkrátka o mrtvých jen dobře, a co udělal či neudělal už je teď stejně jedno), blog.cz nám to sem dal jako téma týdne, snad aby se dalo debatovat a hádat i jinde. A to právě tam, kde, jak se stále tvrdí, velkou většinu přispěvovatelů tvoří puberťačky a děti, kterým to je... neříkám, že jedno, ale kteří o něm stejně moc neví a je to pro ně už položka z dějepisu, o niž se stejně nezajímají.

Takže včera se náhle jinak demokraticky volené téma týdne ku příležitosti smrti někoho, kdo o demokracii (a to asi nepochybně) doopravdy usiloval, autokraticky, diktátorsky změnilo. Proč? Protože zemřel. Napadlo někoho dát jako téma týdne někdy Havla předtím? A co Masaryka? Rudolfa Habsburského? Přemysla Otakara? Jana Žižku? Sáma? Nikdo to nenavrhoval, protože by na to nikdo nic originálního a smysluplného asi nepsal. A na tohle téma se dá? Stále dokola omílané odstavce o tom, že lidé zkrátka umírají, že smrt nikdo nikomu nepřeje, že je to škoda, že dělal tohle a tamto... to mě taky nebaví, ani psát a už vůbec číst. Navíc by to opravdu chtělo trošku soudnosti - zkušenosti s články vznikajícími na téma týdne mi říkají, že těžko vznikne něco, co za to stojí. Možná jinde. Ale tady?

Zkrátka to bylo hloupé gesto. Kdo z těch, kdo ty články píší, a že jich už vzniká hodně, je vážně tak zaujatý do politiky, že má co napsat? Malá menšina. A kdo z těch, kdo je píší, píše jenom o tom, že smrt tohle a bla bla, jako na každé jiné téma týdne? Drtivá většina.
Já ho nennala a nemám důvod truchlit a měnit celá záhlaví, nastolená témata a stylizace. Nikdo nikomu neodebírá, co udělal, ale tohle je zkrátka normální, jednou zemřou úplně všichni, kteří tu teď chodí. Budeme o každém psát na téma týdne? I když o něm většina bude vědět stejné kulové, jako v tomhle případě? Nebo si něco načte omíláním už omletých článků?

Říkám to na rovinu - v dějepise, jenž jsem měla naposledy na základce, jsme se dohrabali někam ke konci druhé světové a dál jsme moc neudělali. Krom toho, že se jmenoval jak se jmenoval a byl to prezident, o něm nevím nic a nikdy jsem se o to ani nezajímala. Politologii nemám a ani mě nebaví a politickou scénu, natož minulou, nesleduju. Jen nám kdysi dávno na základce visel ve třídě. To samé může říct velká část osazenstva blogu (někteří ani to s tím obrazem ne) a přesto je z toho téma týdne. Nevhodné téma pro nevhodný server. A minimálně do dneška to počkat mohlo. Chápu, že ti, kdo o tom něco ví a něco si myslí, mají co říct. Ale můžou psát i bez téma týdne. Takhle diktátorsky určeného.

Zkrátka, vy fanoušci a odpůrci, kdo byl fanoušek a odpůrce i v pátek nebo v sobotu?

To je pořád stejné. Každý se obrovsky zajímá, až když slavná osobnost zemře.

Článek na téma Václav Havel




Žádné komentáře:

Okomentovat