10.10.11

Percy Jackson: Zloděj blesku

Originální název: Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
Země: Kanada, USA
Rok: 2010

Percy chodí jako spousta jiných Američanů do obyčejné střední školy, která působí asi jako střední bez muzikálu. Má svého věrného kamaráda Grovera chodícího o berlích a také věčné problémy s hyperaktivitou a se čtením. A samozřejmě příšerného otčíma. Tak začíná první film natočený dle série knih Ricka Riordana. Nedlouho po začátku Percyho ale v antickém muzeu napadne harpyje, která byla do této chvíle jeho učitelkou angličtiny, a on se začne klouzat po dosti překvapivé skluzavce plné bájí a mýtů, které se až nepříjemně stávají skutečností.

Není ale návratu. Grover a Percyho matka ho po útěku z muzea naloží do auta a odváží pryč. Percy moc nechápe proč, ani nechápe, co se děje, nebo proč mu jeho učitel na vozíčku dal pero, s nímž by se prý mohl dokázat ubránit, a nikdo mu zatím stále nic nevysvětluje. Během cesty k táboru dvojí krve je ale napadne minotaurus a unese Percyho matku do podsvětí. Když se potom vrátí i pro něj, Percy ho zabije a ukryje se v táboře, kde konečně pomalu poznává pravdu. Jak o svém polobožství, jelikož jeho pravým otcem je Poseidón, tak o tom, co jsou zač všichni kolem něj. Stejně tak pozná, že Grover není skoro ochrnutý, jen je napůl kozel, a pochopí, že sám Zeus si myslí, že ukradl jeho blesk.
Jenže to není pravda a on mu to chce dokázat. Proto ho čeká nesnadná cesta na Olymp.
Předtím ale musí zachránit svou matku z podsvětí a k tomu, jak jinak, potřebuje určité kouzelnické propriety - tři Persefoniny perly, s jejichž pomocí se dostane z podsvětí zase ven. Ty však nejsou na zrovna snadno dostupných místech. Nachází se v doupěti medúzy, v chrámu hlídaný hydrou a v doupěti lotofantů, takže se cesta protáhne o tři nebezpečná dobrodružství v botanické zahradě, síni plné památek a lasvegaském kasinu. To nejtěžší Percyho, Annabeth, dceru Athény, a Grovera však pořád teprve čeká. I když získají perly, dostanou se z podsvětí s malou pomocí na Háda věčně naštvané Persefony, a jsou jen krůček od Olympu i s bleskem, objeví se pravý zloděj, který se nechce vzdát.
Děj takhle vypadá poměrně napínavě a nebezpečně, ale já ještě musím dodat, že ve skutečnosti jde o fantasy pro mládež, naprosto poplatné místu vzniku a svému záběru. A vy to celé tedy musíte brát jako komedii, protože bájím dali Američané pěkně na frak a upravili si je podle sebe tak, aby mohl Percy bláznivě cestovat po USA a na těch nejnepřekvapivějších místech nacházet spojitosti se starým Řeckem. 
Obsahuje spoustu světlých momentů a dobrých zásahů - Melina Knakaredes v roli Athény, Sean Bean v roli Dia, čili konečně role, v níž nemůže umřít, a Pierce Brosnan v roli kentaura Chiróna. A i tábor samotný, neboť v něm se hezky střetával starověký způsob života s moderní mládeží, která se nehodlá vzdát výdobytků současné civilizace, jako jsou třeba počítače.
Ale jinak? Vchod do podsvětí v Hollywoodu? Olymp v New Yorku? To jako vážně? Američané nemají své pověsti, tak berou cizí? Tohle mi opravdu vadilo ze všeho nejvíc, i když jinde mi půjčování historie nevadí. Tady si totiž nepůjčili pověsti o původu pyramid nebo Asgard, což vždycky zůstalo na svém místě, jen do toho nějaký hrdina začal vrtat. Tady si celé staré Řecko rovnou ukradli a přenesli do USA. A ze snímku, který mohl být letní akční komedií pro všechny věkové skupiny, dělá něco, co bude spousta lidí právě kvůli vykrádání mýtů Hollywoodem nenávidět, přestože se v něm dá najít mnohem víc, než jen CGI monstra.
Foto: ČSFD
Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat