24.1.11

Televizní pokus o sebevraždu

Berte to s nadhledem. Když jsem si přečetla, že téma týdne na blog.cz je sebevražda, ani mě nenapadlo psát o pokusech vzít si život, ani o vydařených takových akcích, prostě mě ihned napadlo, že sebevraždu v současnosti páchají média tím, jak to s nimi jde z kopce. Je to sebevražda, protože to jde z kopce jejich vlastní vinou. A všichni zemřou, až nebude nikdo, kdo by ty přemrštěné žvásty poslouchal. A my, já i moje stará Orava, se na tu dobu už moc těšíme. Pokud máte jiný názor, podívanou v televizi považujete za kvalitní a televizi sledujete, je to vaše věc. Já ji nesleduju a stačí mi reklamy nebo útržky, které se ke mně donesou, když uklízím obývák a kuchyni a matka má telku puštěnou. Kvalitní podívaná se tam samozřejmě dá najít, ale ztrácí se mezi odpadem. A navíc se dá stáhnout.

Obraz lítá, zvuk šumí. Lazení to nespravuje.
"Notak, proč nefunguješ? Patnáct let jsi fungovala, všechny tři kanály, na který jsem koukala, jsi vysílala..."
"A proč bych měla? Viděla jsem patnáct let filmů, seriálů a zpráv, viděla jsem patnáct let vývoje tří stanic a patnáct let se skrze mě k vám dostávalo všechno, co zrovna vysílali."
"Tak proč už nechceš fungovat? Nějaký ten rok bys ještě mohla?"
"Mohla. Ale nechci. Sebevražda je jediné řešení."
Obrazovka začne vytrvale zrnět, zvuk se vytratil. Štelování antény, kabelů ani ladění televize samotné není k ničemu.

"Notak, ještě chvíli by tu měl jít analog, to už doklepeš!" zaklepu do černého boku.
Obrazovka zesvětlá a začne znovu lítat. Ozve se tichý šum.
"Proč bych měla? Copak sis ani ty za těch patnáct let nevšimla, jak všechno, co vám můžu dát, jde od desíti k pěti?"
"No všimla, ale přece se nekoukáme na všechno. Pouštíme si Kriminálku a nebo to necháme běžet, aby byla nějaká zvuková kulisa."
"No, to je dobře, že to neposloucháš, ale já to poslouchat musím. Musím poslouchat bezduché nekvalitní seriály, musím poslouchat filmy podle stále stejného mustru, musím čelit náporu příšerných reklam, které nemají konce. A co je nejhorší, musím stále čelit tomu hroznému tlaku médií na zisk, musím neustále poslouchat falešnou lítost a zveličování ve zprávách, musím poslouchat, jak si televize všechno přibarvuje, aby mohli vysílat to, co chce konzumní divák slyšet. Vždyť já už kvalitu nenajdu. A i tu Kriminálku máš všechnu staženou..."
Zvuk se ztrácí čím dál víc. Asi to byl příliš dlouhý projev. Ještě ji zkusím trochu pošimrat kabelem od antény, ale ten mě praští.

"AU! No, já vím. Ale sebevražda? Prosím tě, nebylo by lepší dál fungovat, nechávat se zapnout jenom na vybrané pořady?"
"Vždyť bych se stejně nevyhla těm reklamám a mediální manipulaci."
"Asi ne, ale mohla bych tě v těch chvílích vypínat nebo přepínat jinam."
"Nechci. Nechci mít s těmi stanicemi už nic společného."
"A nebylo by lepší počkat, až tu sebevraždu spáchají ty televize? Však k ní mají nakročeno. Upadají a každý nový pořad, kterým chtějí ždímat prachy, je pro ně krok k sebevraždě."
"Byl byl. Byl by, víš, ale to by museli tu sebevraždu spáchat i ti, kterým stačí bezduchá konzumní rádobyzábava, jako jsou televizní soutěže a české seriály o ničem. Jen tak se to nestane. Ještě chvíli potrvá, než televizím možná dojde, že už se na ně nebude dívat nikdo. Jestli se to vůbec někdy stane. Podívej se na mou ubohou kolegyni v obýváku, čemu všemu je vystavená! Kam se hrabe náš známý Kruh! Tamto jsou horory, co dávají!"
Obraz pomalu tmavne a tmavne. Zvuk se úplně vytrácí.

"Počkej! Počkej ještě, s tím my nic neuděláme, ale je to jen televize, nemusíme se jim podřizovat! Sebevražda přece řešení není!"
"A máš řešení?"
"Vždycky je řešení. Vždycky je možnost najít cestu mimo hlavní proud!"
"No... možná máš pravdu... máme nade mnou přece DVD, viď?"
"Jo, to máme."
Na chvilku se všechno rozjasní.
"A to funguje?"
"Jestli s ním budeš spolupracovat, tak bude."
"A bude to fajn, viď. Pustíme si, co budeme chtít a kdy budeme chtít, budem koukat jenom na to, co máme rádi, bez reklam, bez čekání, klidně několikrát za sebou. A nebudeme na ničem závislí, viď? Necháme ty komerční šašky, aby se pomalu sami zlikvidovali, viď?"
"No jasně. Bude to mnohem lepší. Necháme ty sebevražedné produkty médií, které pomalu vytlačují kvalitu, ať to dotáhnou do konce. Kašleme na ně, ne? Vždyť komu není rady, tomu není pomoci. A proč bychom pomáhali hlupákům."
"Přesně. Navíc, když už jim tu sebevraždu přejem."

Nojo, na nás ale nezáleží. Egoistická komerce bude žít, dokud bude žít poslední člověk, který jí skočí na lep. Sebevraždu páchá už skoro každou minutou vysílání a stále žije. Asi ještě nenasadila ty největší páky, nebo svoje pokusy nemyslí vážně. Tak kdy už se jí to povede?


Článek na téma Sebevražda



Žádné komentáře:

Okomentovat