12.12.10

X-Men: Poslední vzdor

Originální název: X-Men: The Last Stand
Země: USA, Kanada
Rok: 2006

Po všech událostech z předchozích filmů jsou nyní mutanti víceméně přijímáni, dokonce existuje i ministerstvo pro záležitosti mutantů vedené ohromných modrým chlupáčem Hankem McCoyem, ale přesto se raději drží v ústraní, protože ne každý se se svými schopnostmi dokáže prosadit. Ovšem nikdo netuší, že ne každý je s tímto stavem spokojený a že se za zneužívání schopností jednoho velice vzácného mutanta intenzivně pracuje na "léku", který dokáže mutantí geny potlačit. Co se asi stane, až tato informace pronikne na veřejnost?

Na první pohled vše vypadá nevinně. Mutanti, kteří se chtějí schopností vzdát a stát se obyčejnými lidmi, si mohou lék vzít, ostatní ať si žijí své životy. Jenže stranou od Stormina přesvědčení, že by se výjimečnosti vzdávali jen zbabělci, nelze ignorovat ani názor Magneta, jenž je stále ještě na útěku - že bude následovat doba, kdy se tyto dvě možnosti změní buď na vzdání se schopností nebo eliminaci. A tak, zatímco Charles Xavier hlásá toleranci a od starostí s lékem ho odvede náhlé objevení staré známé s probouzející se temnou stránkou, Magneto podle svého hesla o přežití nejsilnějších zkusí znovu rozpoutat válku s lidstvem. Takovou, která má všechny konflikty definitivně ukončit.
Jenže vedle řady nových mutantů jako Beast neboli doktor McCoy, Angel s andělskými křídly, Callisto schopná vycítit ostatní mutanty, Multiple Man schopný nekonečněkrát sám sebe zkopírovat, nebo Juggernaut, jehož nikdo nezastaví, jakmile získá kinetickou energii, se tak objeví i mnohem temnější motivy a je jasné, že brutální střet na sebe nenechá dlouho čekat. Magneto je totiž odhodlaný zničit zdroj onoho "zhoubného léku" a přesvědčit k tomu kohokoli, kdo je ochotný přidat se k jeho Bratrstvu, profesor Xavier nečekaně doplatí na svou snahu vše řešit diplomaticky, takže se v chaosu ocitne i jeho škola, za oběť padne i Scott nebo Mystique, a nakonec zůstane pouhá hrstka X-Menů ochotných překazit smrtonosné plány Magneta i vlády.
Závěr celé trilogie, protože další díly se už věnují minulosti a vlastně celý tenhle příběh zvrátí, je proto velmi působivý. Nešetří na efektech, mutanti jsou v něm nemilosrdně likvidováni ať už zcela fyzicky nebo z hlediska svých schopností, bitva mezi jednotlivci i celými komunitami vrcholí, za oběť padnou i ty nejdůležitější postavy, poměry se radikálně mění a nic nezůstane tak, jak bylo.
Zároveň to znamená nutnost poprat se s omezenými hrdiny, protože neustále ubývají, a poznat nové, což je trochu komplikace, protože jim tempo nedovolí víc se přiblížit divákům, a tak třeba mně nakonec z celé plejády záleželo asi jen na čtyřech, které už jsem znala z předchozích filmů. Přičemž i u těch mi občas jejich role skřípala, protože spolu s koncem jejich přátel přicházela i notná dávka patosu a ač jsem byla ochotná přehlédnout náhlý a nevysvětlený milostný trojúhelník Rogue - Iceman - Kitty, protože to jsou v podstatě ještě puberťáci, Loganovy zastávky a jeho hroucení jsem mu nevěřila. A když na něj Storm prskla, že miluje Jean, přišlo mi to hodně mimo. Byla to pravda, ale působilo to hloupě.
Na druhou stranu si ale dokázali perfektně poradit s atmosférou deprese, nejistoty a temna, která přicházela k mutantům i přesto, že se tvářila jako zářná budoucnost plná možností. Někteří zajásali, jiní nahlédli za oponu a já, která nikdy nechápala problém filmových postav se zvláštními schopnostmi, že se neustále bojí sami sebe, že je pořád zvažují a nejsou si jistí, že jsou dobrá věc, ani postav na opačné straně, které je většinou chtějí rovnou vyhladit a zničit, jsem také byla napjatá a vůbec se mi nelíbilo, jak místo snahy porozumět a společně jednat mocní přichází s plánem na eliminaci. Není těžké si představit, že stojím na straně mutantů, protože kdo si to kdy nepředstavoval a hlavně, je to účel filmu, když jsou nám předkládáni jako protagonisté, a i kdyby ne, stačí mutaci jen nahradit barvou kůže, věkem, národností, prostě čímkoli, čím se jeden odlišuje od druhého.
Proto se mi také tak líbila scéna, kdy se posledních zbývajících asi šest X-Menů postavilo mezi vojáky a Bratrstvo a ukázalo, na které straně stojí, i když vojáci by je klidně bez přemýšlení "vyléčili". Ukázali tak, že násilí není řešení a stejně tak není řešení řídit se předsudky a strachem bez poznání. Je tedy nepochybně dobře, že tento film vznikl, i když z něj místy stále ještě odkapávají pozůstatky devadesátek, a i když zahrnoval takovou spoustu rozporuplných věcí a nekonzistence, že v dalším pro jistotu rovnou změnili minulost. Ale kdo nad tím nepřemýšlí, třeba mu i uniknou, ač to, že Charles ochrnul dřív než před dvaceti lety, jak předvedli tady, neuniklo ani mně.

Foto: ČSFD


Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat