2.8.10

X-Men 2

Originální název: X2
Země: USA, Kanada
Rok: 2003

Druhý díl z čím dál více se rozrůstající mutantské série X-Men začíná po prvním svou vlastní zápletkou, která však není o nic méně temná a nebezpečná. X-Meni tu sice nestojí proti mutantímu záporákovi Magnetovi, protože toho na konci prvního dílu zajali a zavřeli do plastové cely, z níž není úniku, ale možná je teď jejich nepřítel ještě nebezpečnější. Je jím totiž samotná vláda, která před sebou tlačí lidstvo.

Po nesmyslném pokusu o atentát na prezidenta Spojených států, který údajně spáchal neznámý mutant, se totiž veřejnost dovolává zákona, který má mutanty dostat pod kontrolu. V čele hnutí prosazující kontrolu a nepochybně i značnou represi ale nestojí žádní lidé obávající se o bezpečí nebo snad rasisté. Naopak jde o armádního velitele a vědce Williama Strykera, který hodlá mutanty totálně zlikvidovat. Však i svého vlastního syna chtěl nechat z mutace "léčit", a když se to nepodařilo, naprosto se od něj odcizil a brutálně ho zneužil pro své plány.
Jenže udělal nejen to. V minulosti měl co dočinění také s Wolverinem, tudíž zná jeho tajemství, dokázal dát dohromady detailní plány Xavierovy školy pro mutanty, vyvinul sérum, s jehož pomocí si dokázal mutanty zotročovat, a ve chvíli, kdy odlákal Jean a Storm na hon za pomateným teleportérem a kdy Xavier s Cyclopsem odjeli na pravidelnou Magnetovu návštěvu, zaútočil. Ve snaze rozpoutat totální válku se pokusil unést Xavierovy svěřence, zneužít je stejně jako Xaviera k pokusům a postavit mutanty proti sobě, aby světu dali záminku k jejich vyhlazení.
Ovšem Wolverine se nenechal tak snadno zaskočit, spolu s několika dalšími z pasti unikl a přijal spojenectví s Magnetem, jemuž se pomocí chytré lsti podařilo uprchnout z vězení, a jenž v situaci, kdy se štvanci stali ze všech mutantů, navrhuje odložit nesváry stranou a postavit se společnému nepříteli. Útokem přímo do srdce - do tajné vojenské laboratoře pod jednou kanadskou přehradou. Jenže netuší, jaké všechny trumfy má Stryker v rukávu.
Dobré, i když trochu nepříjemně typické je, že první díl byl dějově opět naprosto oddělený, kdežto druhý díl bude mít ještě dohru v následujícím, protože, ač se může zdát, že mutanti situaci urovnali, Magneto je stále na svobodě a nic není vyřešené tak, jak by mělo. A také se mi líbilo, že nejde o další schematický boj dobra se zlem,a že se nejprve intrikovalo a zakrýval se skutečný záměr - vyvraždit a zotročit mutanty, tím vyvolat totální válku a tím dostat veřejnost pro anti-muntantí program, a to jen proto, že se mutace Strykerova syna vymkla kontrole.
Nepochybně dobrý krok také je ne tak šťastný konec a zásadní ztráta, i když to pobouřilo mnohé fanoušky komiksu, kteří věděli, že ona "ztracená" postava má být jedním z nejmocnějších mutantů. A trocha patetismu, když do ní byli zamilovaní hned dva další a oba tak svorně trpěli, to moc nevylepšila. Ale myslím, že to nebyl krok vedle a hned v dalším díle se ukáže, proč tomu tak je.
Ovšem druhá stránka, ta negativní, je opět velice schematické vizuální pojetí dobré a zlé strany. Charles má opět, či spíše pořád, supermoderní laboratoře a krásnou prosvětlenou školu obloženou dřevem, zatímco Stryker ponurou základnu pod přehradou, kde je vše popraskané, oloupané, šedivé, betonové, drolivé, špinavé a jednolité. Stejně jako Magnetovo doupě v prvním díle. Přitom to není potřeba, divák i tak pozná, co k nim má cítit, ale chápu, že dříve se to používalo celkem běžně a luxusní prostřední pro záporáka by znamenalo někoho v přestrojení, v bílém límečku, bohatého a uhlazeného. Jen dnes už to funguje spíš úsměvně než k dokreslení atmosféry.
Co mě osobně však zaujalo nejvíc, byla krátká epizoda u Bobbyho rodičů. Jednak rozšiřovala záběr za mutanty, takže jsme konečně viděli trochu víc z obyčejného světa mutantího universa, a na konkrétních lidech ukázala postoj a strach společnosti, a jednak šlo o velmi smutnou událost, zvlášť, když jeho bratr zavolal policii. Sice nedostatečně vysvětlili, proč to udělal, ale bylo mi smutno, když jsem viděla, jak nadšeně ukazoval, co dokáže, a rodiče div nevřískali strachy, že je stvůra. Protože celá tahle série, i přes akčnost a superhrdiny, vlastně není o ničem jiném. O destruktivitě strachu z odlišnosti.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat