24.7.10

X-Men

Originální název: X-Men
Země: USA
Rok: 2000

Evoluce pokročila a na Zemi se začínají čím dál víc objevovat lidé se zvláštními schopnostmi. Říkají si mutanti a většina z nich se snaží prostě žít. Ti nejšťastnější se dokonce dostanou do hledáčku Charlese Xaviera, který jim umožňuje žít v jeho škole pro nadanou mládež. Jenže lidé, kteří žádné schopnosti nemají, mutanty zrovna nechtějí akceptovat a bojí se jich, takže je na spadnutí zákon o registraci mutantů, jenž by je všechny nutil veřejně se odhalit a jenž tak mezi nimi není zrovna populární. Proti němu se například rozhodl bojovat silný mutant Magneto schopný manipulace s kovy. Jenže zatím měl k dispozici jen tři další přívržence a k realizaci svého plánu, jak zabránit kongresu zákon přijmout, potřeboval víc. Jeho pozornost se proto obrátila k někomu, kdo měl zatím úplně jiné starosti.
Mladá Rogue utekla z domova poté, co svého přítele jediným polibkem dostala do kómatu. Zmizela proto do severní Kanady, kde náhodou narazila na klub provozující boje v kleci. Jako šampion tam působil věčně nabručený mutant Wolverine, kterému se zoufalá Rogue vnutila do auta, a když jim Magnetovo Bratrstvo zkřížilo cestu, oba se konečně seznámili i s Xavierovým týmem X-menů. Ti je totiž na poslední chvíli našli, zachránili z nabouraného auta a odvezli do Xavierova institutu.
Tam teprve oba dva a možná vlastně všichni zjistili, o co doopravdy jde. Rogue se konečně dostala mezi své, dokonce se spřátelila s několika novými spolužáky a přestala si připadat jako monstrum, a profesor Xavier předpokládal, že Magneto z nějakého důvodu stojí o zvláštního Wolverina, jenž nemá žádné vzpomínky starší patnácti let, naopak má vysunovací drápy a jak se ukáže, celou adamantiovou kostru, kterou musel získat během extrémně bolestivého zákroku, jenž přežil jen díky neobyčejné schopnosti regenerace. Což zároveň znamená, že by mohl být starý i víc než sto let. Wolverine proto souhlasil, že v institutu nějakou dobu zůstane a pomůže jim výměnou za spolupráci při hledání vzpomínek na svůj předchozí život. A tak vlastně vznikli ti známí a legendární X-meni.
Ani Magneto ale nezahálel. Je už dlouho odhodlaný vyzdvihnout mutanty do čela společnosti a podrobit si lidi, protože věří, že jejich čas skončil a budoucnost patří mutantům, takže unesl senátora Kellyho podporujícího registrační zákon a pomocí svého šíleného přístroje, který plánoval použít proti lidstvu, z něj udělal mutanta. Jeho společnice Mystique schopná vzít na sebe jakoukoli podobu navíc vnikla v přestrojení do institutu a přesvědčila Rogue, aby utekla. A pak se jí Magneto konečně zmocnil.
X-meni ji ale nehodlali jen tak nechat zmizet a už vůbec ne dovolit Magnetovi dosáhnout jeho cíle, takže se jim okamžitě vydali po stopě. A když zjistili, kde hodlá Magneto zasáhnout a jakým způsobem chce zabránit přijetí registračního zákona, pustili se s Bratrstvem odhodlaně do bitvy a do závodu s časem a schopnostmi o přijetí nebo válku. A o život nebo smrt nejen možná jejich, ale především všech nevinných, ať už mutantů nebo lidí.
Je to tedy záležitost patřící ke kultu komiksových x-menů, tentokrát ve filmové podobě s několika velmi známými a oblíbenými herci. Vytváří si ale vlastní příběh, vlastně celé nové universum, a je tak vhodná i pro všechny, kdo marvelovské komiksy zrovna nemusí. Film je totiž víc než co jiného docela vhodný úvod do světa, kde se začal rozšiřovat gen x a který se v ne příliš vzdálené budoucnosti (jelikož je z roku 2000 a ona budoucnost nebyla specifikovaná, klidně už může jít o současná léta) dostává na pomezí střetu "starých a nových lidí".
Ač tedy jde o jeden z dnes poměrně typických superhrdinských fantasy/sci-fi snímků, nevyhne se ale značným klišé typickým pro dobu vzniku. Trochu ironický úsměv na mé tváři vyvolalo třeba doupě zloduchů v jeskyni na ostrově, kde zdi tvořil vlhký kámen, všechno bylo černé a temné a Magneto si tam za pochodu stavěl železné cesty, a naopak sídlo klaďasů, které bylo krásné, nahoře ho tvořil luxusní dům z předminulého století a dole supermoderní bílé laboratoře. Nebo fakt, že hlavní postavy z týmu x-menů byly představeny do hloubky a byla jim vytvořena osobnost, kdežto Bratrstvo tvořila skupinka anonymních idiotů poskakujících kolem a uštědřujících rány. Jediný, kdo měl nějakou osobnost, byl Magneto, i když i ten zůstával pouhým jednostranným zloduchem a rozvedli ho až v dalších filmech.
Bohužel to ale není jediný rozdíl od pokračování. Další filmy pak ukazují i další rozpory s úvodem v tomto prvním. Například Sabretooth. Ve Wolverinovi se ukázalo, že je to jeho bratr. A i když si odmyslím úplně změněný vzhled a fakt, že v tomto díle mohl klidně umřít, protože se v dalších dvou už neobjevil, vůbec to tak nevypadá. Jistě, Wolverine přišel o paměť, takže si ho ani při setkání nemusí pamatovat, ale ani Sabre nejevil nejmenší známky toho, že by ho znal, což v porovnání s Originem velice skřípe a nedává smysl. Stejně jako nedává smysl naznačená romance, když se vlastně nestane nic mezi nikým, ale autoři se z nějakého důvodu stejně rozhodli k náznakům Wolverina a Rogue ze strany Rogue s tím, že se Wolverine bez příčiny během pár scén najednou zamiloval do zadané Jean. A prakticky zbytečně.
A negativa se dají najít i v technické stránce, především, jak jsem byla i já, kdo natáčení filmů nerozumí, schopná najít, v kameře. Obraz se totiž někdy choval velice divně. Bylo to vždycky, když Magneto létal, konkrétně když přistával, ale to nevím, jestli nebyl třeba úmysl, a pak v několika dalších záběrech. To totiž zjevně přeskakoval z jednoho rozměru do druhého během nestřiženého záběru a nepřipadá mi, že by to způsobovala kvalita mojí kopie.
Jinak ale šlo o docela dobře zvládnutou zápletku, která ve filmu začala i skončila a tím pádem z něj udělala samostatnou jednotku, a i mezi zvláštními mutantími schopnostmi přinesla obecnější poselství. Že odlišovat se není špatné, naopak je dobrou cestou postupně informovat a seznamovat. Ale pokoušet se násilím ze své odlišnosti udělat normu někde, kde přirozeně normou není, nebo z ní dělat nadřazenou jen proto, že byla utlačovaná a někdo má pocit, že je na čase se v podstatě pomstít a udělat ze svého "problému" problém všech, špatné je. To totiž měl Magneto v úmyslu. Ovlivněný genocidou za druhé světové války začal být posedlý tím, aby jeho odlišnost byla dominantní a on konečně patřil k těm, kteří mají moc a vládnou. Jenom si nejsem jistá, že to bude fungovat i po letech, protože i tak je to film docela... temný, divný a se zvláštní atmosférou, která tak docela neobstojí proti pokroku ve filmové tvorbě a hlavně proti všem budoucím pokračováním hrajícím si s minulostí, která naprosto smetou tento příběh.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat