16.7.09

Vřískot 3

Originální název: Scream 3
Země: USA
Rok: 2000

Třetí pokračování Vřískotu se odehrává s přeživšími z předchozích dílů, i když ne všichni přeživší si tento status udrží. Také to nemají vůbec jednoduché, protože přesně jako minule platilo, že v druhém pokračování se převrací pravidla, i tady se vrah drží zásad hororových pokračování a všechna pravidla mizí, zatímco se vynořuje minulost, což většina zainteresovaných dlouho nedokáže uchopit.

Celé to navíc začíná stejně jako předchozí díl. Cotton, Gale, Dewey i Sidney doufají, že tentokrát je doopravdy po všem a žádné mladíky ani psychopaty už nenapadne pokračovat v hororu. Znovu ale zazvoní telefon a hlas chce Sidney. Vypadá to, že někdo se ani nadále vzdát nehodlá. Ba co víc, Cotton, který je nyní úspěšný herec a právě dokončil film Ostří 3 natočený podle knihy o událostech ve Woodsboro, je zavražděn spolu se svou přítelkyní. Někdo tedy ví, co se dělo a kdo působil v předchozích dvou masakrech. A očividně se nesmířil s koncem příběhu.
Sidney však žije v důkladně zabezpečeném domě na samotě, pracuje přes telefon a snaží se přes vše přenést. Gail vede semináře a je úspěšnou autorkou a Dewey se zotavuje ze zranění a pracuje u filmu. Teď se mají znovu začít bát? Vypadá to, když se Gail vydává na natáčení dalšího filmu o jejich minulosti, kde měl Cotton účinkovat, a potká tam Deweyho a bohužel i nového vraha, že ano. A dokonce se zdá, že vrah má nový fígl. Používá měnič hlasu a svádí lidi na falešné stopy. Navíc vytahuje na světlo minulost, která s jeho činy souvisí, a přitáhne tak na místo i Sidney. Scéna pro finální díl je připravena.
Jenže ten finální díl už není tak skvělý. Jsem sice naprosto unešená přítomností Jaye a mlčenlivého Boba - ti dva jsou prvotřídní kašpaři - ale to je tak všechno, co mě na třetím pokračování unáší. Je mi líto smrti Lievovy role a je mi líto, že už je to potřetí s tím samým trochu nuda. Celou podstatou filmu se tak totiž stalo jen koukat a čekat a snažit se odhadnout, kdy dotyčný v záběru umře nebo bude napaden. A bohužel, většinou je to velmi předvídatelné. Že by ale přišla alespoň nějaká novinka? Ani ne.
Našel se další cvok rozhodnutý pokračovat v najetém a dostat konečně Sidney. Ta ale přežije stejně jako Gale a nesmrtelný vždy raněný Dewey, a my se jen podle stejného scénáře, stejného vyvraždění několika jejich přátel a stejného odhalení dozvíme proč. Proč tam pobíhal chlápek v masce, který během vraždění máchal rukama, jako by odháněl mouchy, a stejně jako minule se rozborem filmových trilogií dozvíme i co od něj čekat.
A nejhorší je, že už to vlastně nikoho nezajímá. Vždycky je za tím jiný důvod, nikdy to nedává moc smysl a děje se to jen proto, že se někomu pořád chce opakovat a hrát si na vraha. Vlastně to působí dost absurdně, když ještě pořád někdo má potřebu snažit se zabít jednu holku, která ani nemá informace, není důležitá, nemá nic a jediný motiv je, že ji chce deptat a opakovat původní vrahy nebo horor, protože... její matka... točila horory? Ne, vlastně ne, ukáže se, že šlo o osobnější důvod, možná konečně nějaký, jaký má smysl, ale potřetí to už není ono.
Zkrátka stejný námět už nudí. Sice se tu vyskytnou nové postavy, jako třeba herci, kteří ve filmovaném filmu hráli osazenstvo prvních dvou dílů (ač to byl docela úlet a byli neskutečně otravní), ale i ti dělají to samé křoví jako v minulosti Sidneyini spolužáci. Jen občas se dají najít nové momenty (moc se mi líbí hádky Dewyho a Gale) a trochu to zachraňuje humor, který naštěstí v tomto kultovním filmu nechybí. Není to žádné vážné drámo, ale trochu přehrávaná komedie. Tedy ne doslova, ale výrazné komediální prvky jsou přítomny, ač teď už v přemrštěné míře. Možná to z Vřískotu dělá tak známý a populární horor, ale u třetího pokračování už moc nefunguje. Leda jako úplně oddychový film. Který snad ani nejde sledovat pozorně.

Foto: ČSFD
Ann Taylor

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat