29.3.09

Kruh 2

Originální název: The Ring Two
Země: USA
Rok: 2005

Poté, co Rachel se svým synem Aidanem přežili hrůzy v prvním dílu po zkopírování kazety, čímž zabránili vlastní smrti, vrací se znovu. Odstěhovali se do horského města, kde si Rachel našla práci v místním plátku, a myslí si, že je vše v pořádku a od Samary mají pokoj. Při prohlídce policejního archivu však brzy najde informace o vraždě místního teenagera - a ihned si ji spojí s "vraždící" videokazetou. Jeho tělo je totiž nalezeno ve vytopeném domě, a když se Rachel se srdcem v krku jde na mrtvolu podívat, objeví se samotná Samara, která jí prozradí, že je tady, protože ji hledala.
Je tedy jasné, že nejsou se synem v bezpečí, a tak se snaží kazetu vypátrat. Což není snadné, protože puberťáci z místní školy přišli na její děsivé tajemství a pokouší se zachránit tím, že ji ukazují dalším lidem. A ani Samara sama se vzdát nehodlá. Aby se dostala k Rachel co nejblíž, zaútočí na Aidana, jenž se začne chovat divně, objevují se mu na těle modřiny, jednou během bouřky se místo něj dokonce objeví Samara a Rachel je obviněna z týrání, když Aidan, extrémně podchlazený a v bezvědomí skončí v nemocnici, ale jen proto, aby mohla dívka dál ukazovat svou moc.
Rachel se proto musí vrátit zpět do Seattlu a pustit se do ještě hlubšího pátrání po Samařině minulosti. Musí se jí zbavit, nesmí dopustit, aby zničila jejího syna a získala to, po čem touží - matku. Sice si už myslela, že celé tajemství dávno odhalila, ale teď asi musí udělat víc, než jen zbavit se kazety či vytvořit kopii. Mnohem víc. Dokáže to, obětuje se místo Aidana, když si pro něj Samara nakonec přijde, nebo si kazeta a dívka vyžádá další životy?
Mám raději toto zpracování než japonský originál, ač ho režíroval tentýž člověk, a tento díl i radši než první. Skvěle zvolená představitelka Samary dokáže být strašidelná sama o sobě, znovu tu fungují osvědčené prvky jako temné ladění, podivné obrázky, zjevení, tajemství obestírající Rachel a Aidana, tady především skvělý vypálený strom na zdi a voda kroužící kolem Aidana z vany do stropu, to vše doprovázené dobrou hororovou hudbou. Navozuje to atmosféru, jaká se dá od hororu očekávat. Podivné děti jako strašidelný prvek prostě fungují. Stejně tak se mi líbí, že v druhém díle nezměnili postavy nebo okolnosti, jen nechali původní záhadu neukončenou. Nemusíme tak znovu procházet známá fakta s někým novým, ale dostáváme se hlouběji. Rachel už navíc také není žádná hysterická začátečnice, ale velmi dobře ví, do čeho jde, a víceméně dobrovolně na sebe vezme roli zachránce už ve chvíli, kdy ještě netuší, že se Samara vrátila kvůli ní. Díky tomu se i kromě původní farmy Morganových a trajektu, což byly asi nejponuřejší momenty prvního dílu (zatímco "posedlý" Aidan byl parádně nejděsivější), dostáváme do spletitějších míst, jako je Samařina původní matka a její mysl, a hlavně finální scéna šplhání po stěně studny se Samarou v patách. To působí i značně nechutně a je to velmi zapamatovatelný moment. 
Zároveň to ale vytváří divný rozpor s prvním dílem. Samara totiž je utopené děvče. A v prvním díle opravdu byla utopené děvče z masa a kostí, a když lezla z televize, fyzicky stanula v pokoji a vyděsila oběť k smrti. Jenže v tomto díle je z ní duch, který vtahuje lidi k sobě do televize, kde je nějakým způsobem zabíjí. Duch toužící po matce, jenž dokonce vejde do samotného Aidana, a především duch, který až na finální scénu vypadá jako ona milá holčička, jíž byla zaživa. A také duch, který občas zrní jako televize a prostě neladí s prvním dílem. Dost lidí tohle pokračování zazlívá a já, spolu s příliš uměle vypadajícími jeleny ze scény napadení auta v lese, bohužel taky.
Jinak je to ale dobrý horor, současná klasika, jaká možná nenadchne, ale "duchařisty" neurazí, a u něhož se sice asi nebojíte, ale po němž se budete možná ještě dlouho bát. Minimálně pokaždé, když vám náhle začne zrnit obrazovka. Co když totiž zazvoní telefon a v něm se ozve "Sedm dní"? Však už při natáčení došlo ke dvěma vytopením zázemí a útoku včel.
Foto: ČSFD

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat