18.11.08

Muži v černém

Originální název: Men In Black
Země: USA
Rok: 1997

Agentura Muži v černém není obyčejná americká bezpečnostní agentura, ale monitoruje pohyb mimozemšťanů na Zemi. A to nejen mimozemských turistů, kteří si v převleku prohlíží památky, nebo se zde usidlují, ale i zlých padouchů, jimž jde jen o jedno. Jeden z nejschopnějších je agent K, jehož parťák odešel do důchodu ve chvíli, kdy se na Zemi řítí nová nebezpečná hrozba, a proto si na pomoc vybral perspektivního mladého policistu, který by mohl na tuto práci mít dostatečnou chladnokrevnost, inteligenci, reflexy a žaludek. J, jak zní jeho nové jméno, se však do všeho vrhá po hlavě a K často znesnadní svou nerozvážností práci, což nakonec funguje právě jen díky zkušenostem a uvážlivosti K. A že by to fungovat mělo, když jde o holou existenci.

Ne však existenci naší planety, ale hlavní hrdinové moc dobře ví, že pokud se Brouk, který přistál u domu jednoho farmáře a jako převlek si přisvojil jeho tělo, zmocní zvláštní galaxie, zničí celý jeden vesmírný národ. K a J se tedy musí probírat stopami i těly, jež za sebou Brouk nechává, spojit se s místní patoložkou a pokud možno utajit před ní skutečnost, najít zástupce onoho národa v ohrožení, a objevit, kde je galaxie, dřív než nepřítel. Brouk má však stále větší náskok, jde doslova přes mrtvoly a vůbec si na rozdíl od hrdinů nedělá hlavu s nenápadností.
Je proto asi jasné, že bez přímého střetu se to nakonec neobejde, zvlášť, když Brouk jako rukojmí unese patoložku, k níž J pocítil jisté sympatie, a když se ke galaxii přece jenom dostal dřív. Budou ale dva agenti a jejich zbraně k zastavení genocidy stačit, když se Brouk ukáže ve své pravé podobě - jako gigantický šváb, a švábi dokáží přežít i nukleární válku? A nebo má jinou, o dost prostší slabinu?
Komedie o vesmírných parazitech, pozemské agentuře, která se stará o nenápadný pobyt těch dobrých a likviduje ty špatné, nemůže dopadnout jinak než úspěchem. Jde vlastně o zábavnější a oddechovější S.H.I.E.L.D., kde se na jedné straně zubí Will Smith a na druhé mračí Tommy Lee Jones. A to je trefa do černého, protože jejich výborně zpracované charaktery se skvěle doplňují a Tommy dodává punc sebehorší věci, v níž hraje. Navíc nejde o snahu zabránit apokalypse, protože možná apokalypsa by se netýkala naší planety, a tak se není třeba nějak zvlášť bát a vnímat film jako napínavý thriller. Ostatně, zařazený je mezi sci-fi, ale úplně stejnou mírou patří do komediálního žánru a vážně se nebere vůbec, jinak by nemohl úmyslně obsahovat tolik klišé o neporazitelných tajných superhrdinech.
Když se nad tím zamyslím, nemá ani žádnou hlubokou myšlenku a poselství, natož umělecké zpracování, tedy jde vyloženě o oddychovou záležitost, z které se už dávno stala kultovní podívaná. Sci-fi hračky, monstra z jiných planet a hvězd, klasické rozdělení na padouchy a poldy a nezbytné honičky, rvačky a akční scény. Dokonce i náznak romance. Nic z toho nechybí, včetně vtipu nebo hereckých hvězd. Trochu mě proto mrzí, že hodně lidí tento film označuje za odpad, ale znám rozhodně mnohem horší komedie a tato má navíc i neotřelý nápad o tajné vládní agentuře, o kterých se především na území USA čím dál víc spekuluje, protože jim všechny CIA, FBI, NSA a podobně už asi nestačí, a marvelovští a DC agenti jsou trochu příliš monstrózní. Takže proč ne? Vždyť je tam Edgar, lidi!

Foto: IMDb

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat