20.11.08

Muži v černém 2

Originální název: Men In Black II
Země: USA
Rok: 2002

Uplynuly čtyři roky od okamžiku, kdy K a J - agenti tajné neoficiální organizace MIB dohlížející na utajené mimozemské imigranty na Zemi - odvrátili velkou intergalaktickou katastrofu, kterou málem způsobil Brouk. Tehdy čerstvě zaškolený agent J se nadšeně rozhodl v práci pokračovat, zatímco jeho starší zkušený kolega K se vrátil k pohodlnému civilnímu životu, nechal se neuralizovat - vymazat si vzpomínky na MIB - a předstíral, že se po letech probral z kómatu, stejně jako jeho náhradnice, která z patologie po zkušenostech s Broukem na chvíli zkusila život agentky. Jenže na Zemi přistává další neregistrované plavidlo.

V něm sedí zlá kytothianská stvůra Serleena, chapadlatý mimozemšťan, bývalá milenka vedoucího MIB Zeda, která nyní vystupuje v podobě sexy modelky luxusního prádla a chce nalézt určitý vesmírný artefakt - světlo Zarthy, které se má nacházet právě na Zemi, kam ho před svou zkázou ukryli Zarťané. Tedy neoficiálně, oficiálně jim před lety MIB odmítli pomoc, avšak srdce K nebylo vždycky tak tvrdé. A protože součástí Serleenina plánu je obsazení budovy MIB a klidně i likvidace agentů, má J jedinou možnost - požádat o pomoc penzionovaného K.
Než se ale K úplně vzpamatuje, musí J vystačit agent Frank - mimozemšťan převlékající se za malého psa - boxera, protože jsou jediní, kdo Serleeně dokázali uniknout. Dojedou si pro K, deneuralizují ho, aby si vzpomněl na své působení v MIB a chtějí nového záporáka jednoduše předehnat. Jenže na světlo Zarthy, právě to, co Serleena požaduje, si K stále nevzpomíná. Nezbývá mu tedy, než sledovat drobečky, které si sám zanechal, a zjistit, jak to tehdy po přistání Zarťanů bylo, a jak do všeho zapadá mladá číšnice Laura, jejíž opatrovník byl první mimozemšťan, kterého Serleena kvůli světlu zabila.
Pokračování úspěšné komedie o organizaci monitorující pohyb mimozemšťanů na zemi se nese v úplně stejném duchu jako první díl. Tentokrát se akorát v ohrožení vinou moci a pomstychtivého vesmířana ocitá už ne cizí a vzdálený národ, ale celá naše planeta a je zase na starých známých hrdinech, aby odvrátili zkázu. K tomu mají k dispozici velké množství supermoderních zbraní a zařízení, několik mimozemských přátel a hlavně odzbrojující hlášky. Stejně jako první díl, i tento je především komedie o mimozemšťanech s hvězdným duem Jones - Smith. A mně se líbí možná víc než první díl. Jednak zde vystupuje mnohem víc "přátelských" mimozemšťanů, a jednak už nejde o meziplanetární konflikt, který se Země nemusí týkat.
Navíc ale celý svět, v němž MIB působí, značně rozšiřuje. Nejenom v začátcích, kde je více scén z velitelství a mnohem víc různých tvorů, ale ještě víc ve chvíli, kdy Serleena budovu obsadí - tehdy se totiž agenti musí spokojit s "mimozemským podzemím" jako je amatérský deneuralizér, populace miniemzáků v zavazadlové skříňce, nebo tajné schránky s ukrytými zbraněmi. Pak, když osvobodí jednoho z mimozemských vězňů, protože do klasického schématu vstupuje další záporák se svým příběhem, jenž odhaluje část historie J, a mimo záporáky i samotnými Zarťany, protože ti zase naznačují něco málo o K. Jo, a nesmím zapomenout na červouny, Franka a K s gameboy ovládáním auta, odlehčující komediální prvek, který si každý zamiluje.
Foto: IMDb

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat