6.10.08

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže

Originální název: Pirates of the Carribean: Dead Man's Chest
Země: USA
Rok: 2006

V pokračování prvního dílu je kapitán Jack Sparrow znovu lapen ve spletité síti záhrobních intrik. Prokletí Černé perly se mu sice podařilo zlomit a svou loď i s posádkou má zpět, avšak nyní musí čelit mnohem děsivější hrozbě - ukáže se, že se kdysi upsal právě pro Černou perlu krví legendárnímu Davymu Jonesovi, vládci oceánských hlubin a kapitánovi tajemné lodě Bludný Holanďan, jíž se v rychlosti a schopnosti zmizet nedokáže vyrovnat žádná jiná loď, a která měla převážet duše zemřelých do záhrobí. Jenže Davy této povinnosti nedostál a nyní je z něj stejně jako z jeho námořníků zatracenec a postrach. Pokud se tedy Jackovi nepodaří najít způsob, jak se z této dohody vyvázat, bude nucen strávit celý posmrtný život jako otrok v Jonesových službách.
Kromě Jacka ale ještě u někoho zasáhne nepřízeň osudu - Will Turner a Elizabeth Swan se mají vzít, ale objeví se lord Cutler Beckett, nemilosrdný lovec pirátů z Východoindické společnosti, oba obviní z napomáhání pirátům a vsadí do vězení. Sám se potom pokusí získat bájnou Truhlu mrtvého muže, neboť legenda praví, že ten, kdo se jí zmocní, bude moci ovládnout Davyho Jonese a celou jeho posádku, a Beckett toho chce využít, aby jednou provždy očistil Karibik od pirátů.
Willovi a Elizabeth tak nezbývá, než se znovu přidat k Jackovi do dalšího víru dobrodružství, aby získali svou svobodu a porazili Becketta. Jenže to ještě netuší, že Jack, hnaný zoufalou touhou zachránit si život, nejen vysedává jako nejvyšší budoucí oběť na kanibalistickém ostrově, ale bude lhát, podvádět, pokusí se místo sebe nastrčit Davymu Willa, musí se vypořádat s nutností pomoci věštkyně Tiy Dalmy, která je na něj velmi naštvaná, s pronásledováním Beckettem a hlavně s obávaným monstrem Davyho Jonese potápějícím lodě - krakenem.
Na rozdíl od prvního dílu, kde se krátká kletbová zápletka docela rychle vyřešila, působila odděleně, v podstatě se nikoho dalšího netýkala a ukazovala piráty v zásadně zlém světle, tu máme novou a závažnější. Obávaný nesmrtelný a krutý Davy Jones, jenž se zpronevěřil svému poslání, vytvořil vlastní pravidla a chytá duše. A proti němu stojí Jack, jeho dávný dlužník. Není to ale jen jejich šarvátka. Spor do sebe vtáhne postupně celé pirátské společenství, kterému pomalu propadli pronásledovaní Will a Elizabeth, i Východoindickou společnost, jež touží jako obvykle jen po zisku.
Přesto i tady se pracuje s kletbami a ušmudlaným nadpřirozenem pirátských pověstí a spolu s tím jde znovu o životy, možná mnohem víc životů. Všichni se nyní také začínají soustředit na jedinou věc - truhlu, ve které dosud bije srdce Davyho Jonese, což je bezpochyby fantasy jako hrom, a to ještě nebezpečnější, než návrat ukradeného pokladu na opuštěném ostrově. A asi proto se mi tento díl líbí víc.
Všemu navíc jako minule kraluje Johny Depp ve své nejznámější a nejlepší roli, věčně nalitého, ženy a moře milujícího kapitána s břitkým rozumem i smyslem pro humor, a tady i několik bájných příšer, které začínají být až příliš reálné. A nejde jen o krakena (ač ten má nepochybně nejlepší scénu celého filmu, když na konci ničí Černou perlu a Jack se postaví proti jeho chřtánu). Davyho posádka a Davy sám jsou dostatečně strašidelná monstra bez ohledu na motiv nebo chování. I když se mezi nimi najde třeba Štruple Bill, pořád vypadá odporně, a i když Davy velmi dobře hraje na varhany, je to slizký chobotnicový vrahoun. A ostatně i Tia Dalma je svérázná postavička, která se za sexy čarodějku určitě označit nemůže, ale báječně baví. K dalším kladům pak musím přičíst i občasné změny prostředí z pirátské špíny a oslizlých prokletých lodí na tropické ostrovy, a to na začátku i na konci, kdy na začátku funguje s dějem absolutně nesouvisející scénka s honičkou s kanibaly a na konci výborný souboj o truhlu, kde si každý nepochybně vzpomene hlavně na mlýnské kolo. A také černý humor prokletých pirátů z Bludného Holanďana.
Jde jednoduše o letní fantastickou pirátskou komedii plnou honiček, kouzel, triků, ale i veskrze lidských záležitostí jako manipulace, zrada, stíhání minulostí a nejednoduché osobní příběhy každé z postav, s báječnou hudbou dodávající pocit napětí a jistého stupně "drsnosti". A to mě jako nenáročná zábava opravdu baví, i když ve výsledku je celý film mnohem méně drsný a někdy svou překombinovaností způsobí, že si už divák ani nevzpomíná, jak a proč se některé postavy dostaly tam, kde jsou.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat